tisdag 15 januari 2013

Spännande utgivning i februari - Blandat

Min kamp 4 - Karl Ove Knausgård
Beskrivning från Adlibris:
"Fjärde delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en ung man och hans författardrömmar. Men allt hotas att slås i kras av en förbjuden kärlek.
När han är arton år gammal och precis har gått ut gymnasiet flyttar Karl Ove Knausgård till en liten fiskeby långt i norr för att arbeta som lärare. Jobbet är han helt ointresserad av, precis som han är ointresserad av att jobba överhuvudtaget. Målet är istället att spara pengar för att kunna resa bort och få tid till att skriva. För det är författare han vill bli. Till en början ser allt hoppfullt ut: han skriver några noveller, blir accepterad på byn och uppvaktas av flickor.

Men i takt med att vintermörkret sänker sig över det svindlande vackra landskapet går allt fel. Hans skrivande knyter sig och han kommer ingen vart. Han börjar dricka för mycket och får ofta minnesluckor, vilket skrämmer honom då det påminner om faderns alkoholism som präglade en så stor del av hans barndom. Men det tycks dessutom omöjligt för honom att göra sig kvitt oskulden; det som ser lovande ut slutar varje gång i förödmjukelse. I sitt uppstressade tillstånd börjar han hysa varma känslor för en av sina trettonåriga elever.
"


Morionera mera? Hälsoekonomiska vinster för individ och samhälle
Beskrivning från Adlibris:
"Boken vill skapa debatt kring och opinion för fysisk aktivitet och en sund livsstil genom att visa den dubbla vinsten: längre och bättre liv för individen och lägre kostnader för samhället (mindre framtida statsskuld). 
Boken inleds med ett avsnitt kring demografiska data avseende ålder, vikt, kondition och hälsa i relation till de ekonomiska kostnaderna för detta. Vidare diskuteras de medicinska bevisen för risker med inaktivitet och betydelsen av fysisk aktivitet ur ett sjukdomspreventivt och behandlande perspektiv liksom hur det senare kan fungera och vilken betydelse detta har för samhällsekonomin och för samhällsbyggandet.

Redaktörer är Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet, och Karin Henriksson-Larsén, professor och rektor på GIH.
"


Det enda könet: Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin - Katrine Kielos
Beskrivning från Adlibris:
""Ekonomi handlar om pengar och varför de är bra", påstod Woody Allen. Fast riktigt så enkelt är det nog inte.

Hur får du din middag? lyder ekonomins grundläggande fråga. Det är i själva verket en ytterst komplicerad fråga. Nationalekonomins fader Adam Smith skrev att slaktaren, bagaren och bryggaren tillverkar sina produkter, inte för att de är snälla utan eftersom de tjänar på det. Det är egenintresset som ställer middagen på bordet åt oss, skrev Adam Smith. Men han glömde att det i själva verket var hans mamma som ställde fram den åt honom varje kväll.

Ur tanken på egenintresset föddes den ekonomiske mannen som begrepp: Homo Economicus. Homo Economicus är rationell, objektiv, kalkylerande och oberoende. Ekonomerna hävdar att detta rimmar väl med grundläggande mänskliga drag. Men allt som karakteriserar Homo Economicus är egenskaper som vi har lärt oss att associera till manlighet. Är det en slump?

De senaste decennierna har den ekonomiske mannen dominerat, domderat och lagt sig i det mesta. Det finns inget språk som tas på lika stort allvar som ekonomins och det appliceras på allt större delar av vårt liv. Samma typ av analys som förklarar priset på purjolök ska förklara våra inre liv. Med hjälp av ekonomi kan man räkna ut rubbet: från fördelarna med vaniljglass till människolivets värde.

Homo Economicus är inte bara en man. Han är det enda könet.

Katrine Kielos ifrågasätter på ett lärt och lekfullt sätt de ekonomiska principer och förklaringsmodeller som styr vår tid och våra liv - i högre grad än vad vi kanske själva inser.
"


När allt är förlorat: En bok om spelberoende - Joakim Björck
Beskrivning från Adlibris:
"När allt är förlorat är en sann berättelse om hur två familjer krossas av lögner, självförakt och girighet. Spel om pengar går som en röd tråd genom berättelsen. Bokens huvudpersoner, Mikael och Madeleine, är två människor som får sina liv förstörda av spelberoende. Mikael utvecklar ett spelberoende och gör, i takt med förlusterna, allt för att dölja det. Lögnerna och skulderna leder Mikael in i självdestruktion och självmordstankar. Bokens andra huvudperson, Madeleine, blir från tidig ålder manipulerad och utnyttjad av sin spelberoende mamma.

När allt är förlorat skildrar ett av våra största folkhälsoproblem. Fler än en halv miljon svenskar är spelberoende eller ligger i riskzonen för att få problem med sitt spelande. Spel om pengar är lika beroendeframkallande som alkohol och narkotika, eftersom effekterna på hjärnans belöningssystem är de samma.
"

2 kommentarer:

 1. En mycket välskriven och gripande bok om ett i välfärdens Sverige otillräckligt uppmärksammat missbruksproblem. En bok som kan läsas som en spännande roman även om det handlar om en i stora stycken chockerande skildring av verkligheten med verkliga människor.
  En bok som jag tveklöst rekommenderar för såväl spelande som icke-spelande människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att höra från någon som tyckte den var bra, jag har själv inte läst den (än). :)

   Radera