onsdag 17 juli 2013

Kvinnan som gick till sängs i ett år - Sue Townsend

Titel: Kvinnan som gick till sängs i ett år
Författare: Sue Townsend
Originaltitel: The woman who went to bed for a year
Bindning: Inbunden
Sidantal: 357
Förlag: Printz publishing
Utgiven: 2013-05
Betyg: 4,5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Samma dag som Evas barn flyttar hemifrån, går hon och lägger sig. Och stannar där. I sjutton år har hon velat skrika till världen Stopp! Jag vill kliva av! Och nu har hon äntligen fått chansen.
Hennes man, astronomen Brian som redan har problem med sin besvärliga älskarinna, blir förstås upprörd. Vem ska nu laga hans middag? Eva vill bara ha 
uppmärksamhet, klagar han. Och ryktet sprider sig om Evas lilla motståndsrörelse snart har hon fans som belägrar huset och vill ta del av hennes visdom ...
Kvinnan som gick till sängs i ett år är en varm och humoristisk skildring av en kvinnas livskris. 
Sue Townsend, som gjorde världssuccé med böckerna om Adrian Mole, har kvar sin blick för det absurda i våra familjeliv."

Min kommentar:
Hur många har inte velat skita i allt och bara lämna omvärldens krav för en gångs skull? Inte laga mat, städa eller ta hand om andra? De flesta tror jag har känt på det som vissa buddhister kallar "ryggsäcken" och velat släppa bördan.
Här har vi en kvinna som faktiskt gör det, och vad händer? Uppståndelse och katastrof! Det finns ett väl utarbetat beteende och ett regelverk som måste följas och det som händer när några avviker är ramaskrik från andra, kanske för att de i vissa fall önskar att de kunnat göra samma sak men inte kan unna någon annan den lyxen?
Det finns ingen förståelse från Evas närmaste och hennes mans inre skitstövel kommer verkligen fram i ljuset. Det gör också hennes liv och olyckor, hon hinner verkligen utforska sig själv och sitt liv samt var hon vill med det. Hon får också se, samt visa, hur mycket som faktiskt hängt på hennes axlar genom åren. Och det är en obscen massa saker! Det är något som hennes man snart blir varse.

"Avvikelse leder till splittring och splittring leder till undergång!" (Från filmen Happy Feet). Det är något som jag tänker på medan jag läser, hon avviker och samhället gör allt för att få henne att rätta sig in i ledet igen. När hon inte gör det så helgonförklaras hon för att sedan försöka tvingas tillbaka igen. Jag tycker detta är ett utmärkt exempel på hur "avvikare" hanteras, speciellt tydligt efter att ha läst Gardells böcker om homosexualitet som en del trodde kunde "botas". In i ledet igen lille vän! Det är inte svårt! Suck. Måste man styras konstant av alla dessa måsten som ständigt förföljer oss? Vad skulle hända just dig om du släppte på allt det som förväntas av dig? Hur mycket i ditt hem är du ansvarig för och skulle förfalla om du inte var där? Misstänker att svaren i vissa fall kan bli skrämmande.

Till karaktärerna:
Eva - älskar nog idén kring den sociala anarkin mer än själva karaktären, men eftersom det är en stor del av henne så måste jag väl säga att hon som karaktär är underbar.
Alexander - favoriten, accepterar Eva som hon är men ser efter ett tag det absurda i situationen och leder läsaren tillbaka på det linjära spåret igen.
Brian - gillar inte, en riktig mansgris á la 1800-tals kvinnosyn. Tycker allt som sker är rätt åt honom och jag gottar mig verkligen åt hans hjälplöshet när Eva "checkar ut". Han uppskattade ingenting, bara förväntade sig.
Titania - smart kvinna uppenbarligen sedd till sitt yrke. Privat känns hon naiv som tror på hans lögner.
Brian Junior - lite läskig karaktär, oroar mig för vad det ska bli av honom i fortsättningen. Det skrämmande i hans karaktär tycker jag utvecklas mer och mer under bokens gång.
Brianne - Inte riktigt lika läskig som sin bror men nästan.
Poppy - Hemsk, hatar.
Yvonne - svärmorsmardrömmen.
Ruby - en stackare i många avseenden.

Jag tycker i vissa fall att Townsend visar på en hel del av det som jag tror finns inom människor om man bara vågar se och känna det: att inte vilja, att inte stå ut och att inte ha tålamod med vissa saker som förväntas. Jag har tröttnat lite på den där idealbilden som man matats med kring vad som är rätt och riktigt, vad man får säga/tänka och inte, den målas upp så otroligt tydligt i den här boken och gör ett starkt intryck.

Minus till slutet som var alldeles för hastigt och utan att reda ut många viktiga saker, som vad hon hände med alla karaktärer. Nästan så att det öppnar upp för en uppföljare!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Men allvarligt: Vad skulle hända just dig om du släppte på allt det som förväntas av dig? Hur mycket i ditt hem är du ansvarig för och skulle förfalla om du inte var där? Vem ansvarar för matlagning? Väckning och nattning av barn? Städning? Att betala räkningar? Att skriva julkort? Att köpa presenter? Hämta posten? Vem skulle lida om du slöt med just det som du brukar göra?

4 kommentarer:

 1. Den boken är jag nyfiken på. Skulle aldrig våga släppa allt, men jag har legat till sängs en tid så det är därför jag är nyfiken på den;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommendera den, speciellt om man vill ha något att reflektera lite mer över. Tror det finns mer att fundera över än vad som står att läsa :)

   Radera
 2. Visst är det enhällig roman, jag gillade särskilt den ibland nattsvarta humorn. Små fniss och absurditeten förstärker budskapet och just det där att karaktärerna är som karikatyrer av sig själva gör det än mer skruvat. Jag gillar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är på gränsen till övertydliga ibland (karaktärerna)! Kanonbok!

   Radera