torsdag 14 mars 2013

Spännande utgivning i april - deckare, thriller och spänning

Att de må väckas i tid - Frida Arwen Rosesund
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Skräck, folktro och romantik i 40-talets Sverige. 
Hilda flyr hemmet eftersom hon är gravid och inte vill att hennes far ska upptäcka det. Hon rymmer en natt genom Bergslagens skogar och når utkanten av en by där tvillingarna Lia och Märta bor. De tar hand om henne men uppträder allt mer märkligt.

Johanna förlorar sin man Herman i en tragisk gruvolycka. Hon sörjer, men slåss samtidigt med sitt dåliga samvete eftersom hon blivit förälskad i Georg.

Hennes vän Sofia flyttar in och de tar hand om en flicka som blivit stum och som sägs ha fött ett odjur. Johanna kan inte låta bli att undra om olyckan är hennes straff för att hon haft syndiga tankar och när predikanten Mindor och hans Manda dyker upp i byn dras hon sakta in i den sektlika sammanslutningen.

Vad är det som lurar i skogarna? Är odjuret självaste Djävulen som kommit till bygden? Och vilka väsen bor djupt nere i sjön Noran och manifesterar sig i kvinnornas mardrömmar?
"
_____________________________________________________________________

Glöm inte att låsa - Elizabeth Haynes
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Catherine Bailey är ung, singel och festar hårt med sina vänner på helgerna. Känner hon sig attraherad av en man tvekar hon inte att ge sig in i leken. Men när hon träffar Lee blir det snabbt allvar. Han är snygg, karismatisk och spännande - det är nästan för bra för att vara sant. Inte bara Catherine utan också alla hennes väninnor faller som käglor. Vilket kap!

Deras passion är himlastormande, Lee uppvaktar Catherine som ingen man tidigare gjort, men snart får hon uppleva hans dåliga humör och en skrämmande brutalitet. Vem är han egentligen? När kommer han att höra av sig härnäst? Vad sysslar han egentligen med?

Att Lee är en man med makt står klart. Deras relation blir alltmer oförutsägbar och Catherine känner sig osäker, hon har en kuslig känsla av att någon rotar bland hennes saker. Inte lämnade hon fönstret öppet? Och inte låg boken där när hon gick till jobbet i morse? Hon kontrollerar gång på gång att fönster är stängda och dörren är låst när hon går ut. Och sedan kontrollerar hon igen och sedan en gång till. Tvångstankar och ritualer tar över hennes liv, stjäl hennes tid och inre ro. Catherine känner sig hotad till livet.

Långsamt bryts hon ner. Catherine förvandlas från en festglad och självsäker ung kvinna till ett nervvrak med tvångsbeteenden utan någon som helst självkänsla. Hon försöker tala med goda vänner om det som händer men blir inte trodd - de känner Lee och dyrkar honom. Inte skulle han bete sig på det sättet? Hennes liv blir outhärdligt, hon litar inte på någon, har ingen att vända sig till.

Catherine ser till slut ingen annan utväg än att fly. Men det hon tror sig ha undkommit en gång för alla kommer att upprepa sig.
"
_____________________________________________________________________

Saknad till döds - Donna Leon
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Brunetti utreder kidnappning av barn 
Det är natt i Venedig när ett gäng uniformerade män bryter sig in hos barnläkaren Gustavo Pedrolli, misshandlar honom och kidnappar familjens arton månader gamla baby.

Kommissarie Brunetti inleder sin undersökning på sjukhuset där ingen kan förstå varför någon skulle vilja ge sig på den respekterade barnläkaren. Men Brunetti går som vanligt sina egna vägar i jakten på ohederlighet och korruption.
"
_____________________________________________________________________

Weirdo - Cath Unsworth
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Östra Englands galna häxa, kallade tabloiderna henne. Mördar-Corrine, den sataniska översteprästinnan som sommaren 1984 hade slagit klorna i tonårsbefolkningen i en kuststad i Norfolk. Djävla weirdo, sa lokalinvånarna. Håll henne borta.
För tjugo år sedan dömdes den femtonåriga skolflickan Corrine Woodrow för det bestialiska mordet på en klasskamrat. Men nya dna-bevis antyder att Corrine inte var ensam om dådet, och privatutredaren Sean Ward reser till den lilla staden Ernemouth för att undersöka fallet.

Det Sean möter är en brittisk småstad full av hemligheter, människor som tiger och svart magi. Till sin hjälp har han Francesca, den lokala tidningens chefredaktör, och tillsammans försöker de ta reda på vad som egentligen hände. Men stadens makthavare gillar inte deras rotande och motarbetar dem i det tysta. Sean och Francesca inser snart att det finns människor som inte skyr några medel för att dölja sanningen och ju närmare gåtans lösning de kommer desto större blir faran för deras egna liv.

En klassisk brittisk deckare med en twist av noir.
"
_____________________________________________________________________

Spåren - Deon Meyer
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Allt lämnar i alla fall spår efter sig. Noshörningstjuvar, privatdetektiver, gamla snutar och olyckliga kvinnor. Deon Meyer följer i sin nya roman tre spår som skenbart inte har något med varandra att göra. Men de rör alla vid hjärtat av denna komplicerade nation: kriminaliteten, den politiska korruptionen. Lemmer, den slitne privatdeckaren är tillbaka, liksom Mat Joubert, före detta polis som nu ska ta sig an sitt första fall som privatspanare. Milla Strachan är ny, det är bara hennes äktenskap som är gammalt och utslitet.

Hänförande läsning och det överraskande slutet antyder att det inte är sista gången vi möter dessa engagerande gestalter. (Joan Smith i Sunday Times)"

_____________________________________________________________________

En orolig grav - Elly Griffiths
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Dunkla avsikter i universitetsvärlden 
En man blir innebränd i sitt hus vars ytterdörr är låst utifrån. Offret, en före detta studiekamrat till arkeologen Ruth Galloway, har strax före sin död skickat ett brev i vilket han berättar att han gjort ett sensationellt fynd i närheten av Blackpool. Fyndet rör den legendariske kung Arthur och eftersom Ruth är specialist inom området gamla skelettdelar ber han om ett expertutlåtande. I samma brev framgår att han är rädd, men han hinner aldrig förklara varför.

Allt medan Ruth kartlägger Dans upptäckt börjar omgivningen bete sig misstänkt. Det står klart att starka krafter inom universitetsvärlden vill undanhålla något från offentlighetens ljus.

En orolig grav är femte boken om rättsarkeolog Ruth Galloway och kommissarie Nelson, ett omaka par med komplicerad inbördes relation. Torr humor, ett ovanligt persongalleri och skickligt sammanvävda intriger har gett Elly Griffiths böcker en stor och hängiven läsekrets.
"
_____________________________________________________________________

Macroeffekten - Jussi Adler-Olsen
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
""Världens tråkigaste dag", stod det i en tidning om den 11 april 1954. Men frågar man pojken Marco så var den 11 april 1954 värre än så, den var snarare liktydig med Hitlers födelsedag. För den 11 april 1954 föddes Zola, mannen som är Marcos farbror, som med cynisk kyla bryter ner och utnyttjar människor i sin närhet, och tvingar klanens medlemmar in i kriminalitet. Marco är snabbtänkt och lärs snabbt upp till tiggare, ficktjuv och inbrottstjuv. Men han hatar sitt liv och allt det Zola står för. Och när han förstår att familjen vill göra honom till krympling ser han ingen annan utväg än att rymma så långt bort han kan. Några måander efter sin rymning upptäcker han något ännu värre. Han får se en affisch med ett foto av en man som är saknad, en man som han sett ligga död i närheten av sitt eget hem. Den vetskapen kan ge Marco chansen att göra upp med Zola och resten av klanen, inklusive hans egen far. Men det är också en vetskap som utgör en fara för hans eget liv. Vad Marco inte vet är att det inte bara är familjen som vill se honom död. Men det vet å andra sidan Avdelning Q inom Köpenhamnspolisen, och långsamt dras Carl Morck, Assad och Rose in i saken, med trådar in i regeringen och långt ut i Afrikas djungler."
_____________________________________________________________________

När skönheten kom till Bro - Anna Jansson
Bindning: Pocket
Min recension: Här
Beskrivning från Adlibris:
"Ett nytt fall för Maria Wern 
Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har blivit brutalt mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft. Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland. Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården. Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig. När skönheten kom till Bro är den trettonde boken i Anna Janssons populära serie om Maria Wern, som den här gången får sätta mycket på spel för att lösa Malvas gåta.
"
_____________________________________________________________________

Mayakoden - Mario Reading
Bindning: Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Adam Sabir riskerade livet i jakten efter Nostradamus försvunna profetior. Och när de förutspådda händelserna nu börjar slå in är tiden knapp. Dessutom är Sabir inte den enda som söker efter svar.

Det hemliga sällskapet Corpus Maleficus fortsätter sitt sökande. De tolv kvarvarande medlemmarna, vanställda sedan födseln, föräldralösa och tränade för grymhet och våld, är beredda att göra allt för att stoppa Sabir.

Samtidigt lämnar en ung man sitt hem och ger sig ut på en farlig resa. Han måste återföra en handskriven bok till mayafolket, en av de sista texterna som finns kvar efter spanjorernas härjningar, en högst viktig bok som kan rädda jorden från undergång, och som också hänger samman med hemligheterna bakom Nostradamus försvunna profetior.
"
_____________________________________________________________________

8 kommentarer:

  1. Åh, Griffiths, hon har seglat upp som en av mina favoriter. Hennes huvudperson har ju så många intressanta män omkring sig, chefen, barnets pappa ;-), druiden, katten.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört flera som tycker att hon är kanon, men jag har aldrig läst något utav henne själv. Borde man börja med den första boken eller kan man bara hoppa rakt in i mitten?

      Radera
    2. Du måste läsa den första boken först =)

      Radera
    3. Tack! Får försöka få tag i den från biblioteket :)

      Radera
  2. Ja där finns säkert några godbitar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är extremt positivt överraskad av de nya böckerna som släpps i april, de är många och de verkar hålla en hög standard! :)

      Radera
  3. Mayakoden: vilken besvikelse! Efter att ha läst och uppskattat Readings första bok om Nostradamus förutsägelser tog jag mig an Mayakoden. Konstaterade snabbt att boken saknar engagerande handling, och består huvudsakligen av meningslösa dialoger som inte för handlingen framåt. Tråkig läsning.

    Christer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju inget vidare! Har inte läst den själv än, så tack för att du delade med dig av vad du tyckte! :)

      Radera