onsdag 13 mars 2013

Spännande utgivning april - romaner

Inget allvarligt - Justine Levy
Bindning: Danskt band
Beskrivning från Adlibris:
""Dödar rökning? Jepp. Livet också."
Louise och Adrien har känt varandra sedan tonåren och är lyckligt gifta. Ända tills den dag då Adrien möter sin fars unga älskarinna idealkvinnan Paula med mördande blick och blir blixtkär. Louise tappar all lust, glädje och intresse för livet, och fastnar i ett närmast apatiskt tillstånd medan allting rullar på runtomkring henne. Det hade kunnat pågå i månader, i år. Men kanske kan en ny kärlek hjälpa Louise att återvända till livet och klistra ihop bitarna av sig själv.

Justine Lévy, född 1974, är fransyska och dotter till företagaren och filosofen Bernhard Henri Lévy och fotomodellen Isabelle Doutreluigne. Hon arbetar som förlagslektör och författare. Inget allvarligt (2005) är hennes andra roman och den tredje som översätts till svenska, efter Vi ses på Place de la Sorbonne (Forum 1996, pocket Sekwa 2011) samt En ovärdig dotter (Sekwa 2011). Inget allvarligt har sålt en halv miljon exemplar i Frankrike och har översatts till sjutton språk. Alla författarens böcker är starkt självbiografiska, och idealkvinnan Paula i boken gifte sig sedermera med Frankrikes förra president.
"
____________________________________________________________________________

Om du får det här brevet - Sarah Blake
Bindning: Inbunden
Beskrivning från förlaget:
"De som förmedlar sanningen bär ofta en tung börda. Massachusetts 1940. Iris James är postmästare i Franklin, en småstad i Cape Code, och vet en hel del om sina medmänniskor. Men hennes läppar är förseglade. Hennes uppgift är att förmedla kärleksbetygelser och sorgebrev och att bevara människors hemligheter. Trots det gör hon en dag det för henne helt otänkbara: hon öppnar ett brev och läser – och delar aldrig ut det. Radiojournalisten Frankie Bard meddelar på sitt håll nyheter från det krigshärjade Europa och från London där blitzen rasar. De flesta invånare i Franklin tror att kriget inte kommer att drabba dem – men både Frankie och Iris vet bättre ... Om du får det här brevet är en berättelse om två världar – den ena förlamad av våld, den andra skrämmande naiv – och om två kvinnor som har till arbete att förmedla nyheter, men som inte alltid förmår det. En mångbottnad roman om kärlek och förlust."
____________________________________________________________________________

Snöstormen - Vladimin Sorokin
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Vladimir Sorokin är tillbaka med en ny halsbrytande roman. När han sätter fart finns ingenting heligt, allra minst ryskheten - men ryssarna själva har lärt sig att älska honom, och han har blivit deras mest populäre författare internationellt.
I en nedfryst framtid utkämpar läkaren Garin en kamp mot klockan för att rädda sina landsmän från en utländsk och gåtfull epidemi. Man talar om den nya digerdöden. Mörkret har fallit, månen skymtar bakom molnen och kölden är hård.

Hästarna kämpar på den kalla tundran där fienden kommer allt närmare. Snart börjar det bli tydligt att Garin och hans kusk kommer att stå öga mot öga med den värsta fienden av dem alla - Rysslands värsta snöstorm genom tiderna är nämligen på ingång.
"
____________________________________________________________________________

Familjen Walsh A-Ö - Marian Keyes
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Det är närmare tjugo år sedan Marian Keyes debuterade med Vattenmelonen, gjorde succé och blev tongivande inom chick lit-genren. Sedan dess hennes böcker om familjen Walsh, och framför allt döttrarna Walsh, lästs och älskats över hela världen. Nu är det mamma Walsh tur att berätta sin historia och hon gör det i lexikonform.
Marian Keyes blandning av humor, svärta och romantik får en ny dimension när mamman berättar om sin tillvaro i bokstavsordning. Livet som matriark i familjen Walsh (maken Jack och döttrarna Claire, Margaret, Rachel, Anna och Helen) avhandlas från A till Ö. Bland annat bekänner hon sin kärlek till sångaren Michael Bublé, diskuterar sina döttrars depressioner och berättar om sin egen mamma.

Författarens senaste bok om familjen Walsh var Hemligheten på Mercy Close, som utkom hösten 2012. Familjen Walsh A-Ö är en godbit för såväl nya som gamla Marian Keyes-fans.
"
____________________________________________________________________________

Boken om Joe - Jonathan Tropper
Bindning: Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Joe Goffman är 34 år gammal och har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok, "Bush Falls". Det är en utlämnande, självbiografisk roman om hans uppväxt, som inte bara blottar hans innersta hemligheter, utan också avslöjar allt han vet (och inte vet) om alla andra i den lilla staden där han växte upp. Detta har inte oroat Joe, inte ens efter att boken filmatiserats med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, eftersom han inte varit i sin hemstad på 17 år och heller aldrig tänker återvända. Men en natt väcks han av ett telefonsamtal, som förändrar allt. Joes far har fått en stroke och ligger i koma och Joe måste komma hem."
____________________________________________________________________________

En välbevarad hemlighet - Kate Morton
Bindning: Inbindning
Beskrivning från Adlibris:
"Beroendeframkallande läsning med mystik, romantik och familjedrama 
En solig sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken.

Som vuxen är Laurel en firad skådespelerska men hon bär ständigt den mörka hemligheten inom sig. När så hennes mor närmar sig livets slut bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Plågad av minnena från den där dagen för femtio år sedan, återvänder hon till föräldrahemmet. Hon börjar pussla ihop bitarna i en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Det är berättelsen om tre främlingar från skilda världar - Laurels mor Dorothy, Vivien och Jimmy - som av en händelse möts i London och vilkas liv blir ödesdigert sammanflätade. Den sanna historien visar sig vara långt mer omskakande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig.

Med sitt växlande mellan 1930-talet, 1960-talet och nutid, är En välbevarad hemlighet en fängslande berättelse om mysterier och hemligheter, skådespel och bedrägeri, mord och evig kärlek. Kate Morton, Australiens mest framgångsrika författare ute i världen, har återigen skrivit en tät och totalt uppslukande roman.
"
____________________________________________________________________________

Kockskola för ensamma hjärtan - Marita Conlon-McKenna
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Möt irländska Alice, skild från Liam och med utflugna barn. På dagarna kämpar hon för att få det att gå ihop ekonomiskt som extraanställd på en revisionsbyrå. Egentligen är Alice urusel på siffror och räkenskaper men fenomenal på matlagning, övertygad som hon är om att det är kärleken till råvarorna som gör att maten blir god.
Alice har en gedigen bakgrund som kock, hon började i köket på sina föräldrars badhotell och utbildade sig sedan i Paris för att få jobb på några av Dublins finaste restauranger. Men när hon träffade Liam hängde hon upp kockmössan på kroken och ägnade sig åt att laga mat åt familj och vänner i stället. Och nu sitter hon där, ensam hemma, och ska laga mat till sig själv. Urtråkigt!

Alices vänner uppmanar henne att öppna en kockskola i hemmet, precis som Julia Childs gjorde! Alices kockskola ser dagens ljus och hon upptäcker att hon har gåvan att få en grupp fullständiga främlingar att älska matlagning. Alla Alices elever har sina egna speciella skäl för att komma till lektionerna: Lucy har flyttat hem till sina föräldrar och har ingen aning om vad hon ska göra med sitt liv, Rob är en änkeman som aldrig tagit i en kastrull i hela sitt liv. Tessa tar hand om sin sjuka mor och vill veta mer om dietkost, Kitty har bestämt sig för att göra något kreativt på sin fritid medan hennes man sitter fast förankrad framför tv:n. Alices kockskola blir lika mycket en matlagningskurs som en skola för livet.
"
____________________________________________________________________________

Major Pettigrews sista chans - Helen Simonson
Bindning: Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Varm, humoristisk berättelse om kulturkrockar och kärlek på äldre dar 
Major Ernest Pettigrew är en gentleman av den gamla stammen. Korrekt uppträdande, plikten och äran samt en omsorgsfullt tillagad kopp te är tillvarons grundpelare. Som änkling lever han ett inrutat pensionärsliv i en liten by på den engelska landsbygden. Dagarna tillbringas med vännerna på golfklubben eller societetsjakt på något närliggande gods.

En morgon ringer det på dörren just när majoren fått veta att hans yngre bror har dött. Han befinner sig i chock och öppnar dörren utan att tänka sig för - iklädd hustruns blommiga städrock. Utanför står mrs Ali, ägaren till den lilla speceriaffären i samhället. Hon döljer sin förvåning över majorens egenartade klädsel och går ut i köket efter ett glas vatten när hon ser att han är nära att svimma. Tyvärr tar hon glaset där han brukar förvara sina löständer ?

Det här blir början på en oväntad vänskap. På ytan har majoren och mrs Ali inte mycket gemensamt, men så upptäcker de att de båda älskar böcker och i synnerhet Kiplings romaner. De kan sitta i timmar framför brasan och diskutera litteratur. Trots olika bakgrund dras de till varandra och till slut inser de båda att de är mer än vänner.

När den årliga golfklubbsbalen ska gå av stapeln bjuder majoren in mrs Ali som sin dam. Men nu har deras relation blivit alltför provocerande för omgivningen. Infödda ortsbor, majorens släktingar och mrs Alis pakistanska familj är alla beredda att försvara just sin kultur och sina traditioner.

Major Pettigrews sista chans är en varm och humoristisk Romeo- och Juliahistoria om kulturkrockar och kärlek på äldre dar.
"
____________________________________________________________________________

En tid för mirakel - Karen Thompson Walker
Bindning: Pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Jordens rotation har plötsligt blivit långsammare och ingen vet varför. Varje dygn blir längre och längre - dagarna och nätterna får fler minuter och timmar. Är världen på väg mot en katastrof?
I detta tumult lever tolvåriga Julia tillsammans med sina föräldrar och två katter. Som alla andra i hennes ålder känner hon en viss osäkerhet när det gäller vänner, inte minst killar. Det är inte heller alltid så lätt att bli förstådd av sin familj. Och hur ska man kunna se framåt när livet på jorden blir allt mer overkligt? Snart visar naturen tydliga tecken på att något är allvarligt fel. Gravitationen avtar, fåglarna dör - går det att rädda livet på jorden?

Sällan har en bok mötts av större förväntningar än En tid för mirakel. Det har talats mycket om romanen sedan första gången den lästes av det amerikanska förlaget och på några dagar såldes rättigheterna över hela världen. Boken släpps samtidigt i Sverige och USA.

Den 23 mars 2010 inträffade ett stort skalv i Chile. Kort därefter kunde Nasa fastslå att jordbävningen som uppmätte 8,8 på Richterskalan påverkade jordens rotation och läge. Därmed förkortades dagarna med 1,26 miljondels sekund. I En tid för mirakel drabbas jorden mycket hårdare än så och det är oklart vad som är upphovet till katastrofen. Karen Walker Thompson har skrivit en spännande, vemodig och storslagen roman om människor som lever i undergångens skugga. Ett nagelbitande drama och en varm skildring om att växa upp i en värld som blir allt svårare att förstå.
"
____________________________________________________________________________

Kärringar - Helene Uri
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Alla dessa män. Vad gör man när de tar åt sig äran för det arbete man lagt ner? När din kollega på universitetet helt ogenerat armbågar sig fram på din bekostnad? Eller när din tonårsdotter blir förförd av en företagschef?
Frøydis, Celeste, Ella och Jenna träffas på en kvällskurs i latin och inser snabbt att de har mycket mer gemensamt än ett utdött språk. De är helt enkelt väldigt trötta på alla dessa män. Det är dags att göra något åt problemet. Deras efterlängtade revansch blir både komisk och effektiv.

Helene Uri, vars senaste bok på svenska var den uppmärksammade Den rättfärdige (2011), har skrivit en drabbande och dråplig bok om att ta tag i problemet. Att faktiskt göra något och inte sitta still och klaga. Hennes huvudpersoner bestämmer sig kort och gott för att bli - kärringar.
"
____________________________________________________________________________

Förälskelser - Javier Marias
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Dödlig förälskelse är temat för Javier Marías nya samtidsroman, eller kanske snarare återuppstånden kärlek, sådan dödsmärkt kärlek som en gång Mylady i De tre musketörerna personifierade: hon som musketörerna gjorde sig av med, mördade helt enkelt, för att hon visade sig bära straffångens franska lilja inbränd på skuldran och som för evigt skulle hemsöka D´Artagnan och hans förbundna. Förälskelsen kan rättfärdiga allt; de mest nobla och osjälviska gärningar men även de största överdrifterna och övergreppen. Förälskelser är dessutom en berättelse om omöjligheten att någonsin veta vad som är sanning, inte ens den vi tror vara vår egen."
____________________________________________________________________________

2 kommentarer:

  1. Jag har läst två andra böcker av Tropper och tror att Boken om Joe är minst lika bra :)

    Älskar pocketomslaget på boken Major Pettigrews sista chans av Helen Simonson. Jag har redan läst boken och den är ganska mysig. Rekommenderas om man vill ha en enkel lite småmysig läsning.

    SvaraRadera