torsdag 23 augusti 2012

Personer du kanske känner - Jay Asher & Carolyn Mackler

Titel: Personer du kanske känner
Författare: Jay Asher & Carolyn Mackler
Originaltitel: The future of Us
Sidantal: 335
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivning: 2012-08
Betyg: 3,8 av 5

Beskrivning från Bokus:
"Hur kan nån vilja berätta sånt här om sig själv på Internet? Det är ju sjukt!"

Föreställ dig att du år 1996 hittade dig själv på Facebook - femton år innan det ens existerade! Skulle du ha gillat det du såg? Emma och Josh får denna möjlighet, men är de vinnare eller förlorare? Och kan de påverka någonting? En humoristisk kärlekshistoria med mycket tidsfärg, som skildrar hur både stora och små beslut får konsekvenser för framtiden.

Året är 1996. Det dansas macarena och lyssnas på Spice Girls. Emma och Josh är grannar och vanligtvis bästa vänner. Relationen har dock fått sig en törn sedan en av dem förväxlade vänskapen med kärlek. När Emma får en dator av sin pappa (ännu en dåligt-samvete-present), ger Josh henne en cd-rom med America Online. Efter installationen dyker plötsligt ett Facebook-konto upp på skärmen - innan Facebook ens har uppfunnits! Personen som visas på bilden ser misstänkt välbekant ut. Emma inser att det är sig själv hon ser, eller rättare sagt, hennes vuxna jag. Josh och hon kan således se in i framtiden. Men gillar de vad de ser? Och kan de påverka någonting? I det ena kapitlet följer vi Emmas tankar kring detta, i det andra är det Josh perspektiv som gäller. En dråplig, tänkvärd och nostalgisk tidsresa att gilla."

Min kommentar:
En helt klart nytänkande bok! Tycker verkligen om nostalgitrippen med 90-talets teknik bland annat. Windows 95 och tegelstens-skärmsläckare, helt underbart säger jag bara. 
Men i alla fall, tillbaka till boken. 
Det här var en riktigt bra bok, som faktiskt hade en del feel-good över sig i slutet. Den var välskriven och jag kunde relatera till huvudpersonerna. 
Men, och det finns ett men, vi måste komma fram till mitt något svala betyg. Jo, det kommer sig av att boken är så lång och blir lite seg i mitten. Det blir lite mycket helt enkelt. Emma känns helt enkelt lite väl vårdslös ibland för att det ska kännas trovärdigt. Det är lite småsaker som låg och irriterade i bakgrunden. Men återigen de var småsaker, nog för att dra ner lite på betyget men inte tillräckligt för att jag skulle avstå från att rekommendera den. För det gör jag, den rekommenderas verkligen!

Finns att köpa häftad hos Bokus och Adlibris med flera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar