söndag 1 september 2013

Robin Hood - Howard Pyle

Titel: Robin Hood
Författare: Howard Pyle
Bindning: Häftad
Sidantal: 127
Förlag: Carlsen
Utgiven: 1984
Betyg: 3,5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Recounts the legend of Robin Hood, who plundered the king's purse and poached his deer and whose generosity endeared him to the poor."

Min kommentar:
Äntligen en klassiker som man kan bocka av från listan! Visserligen fick jag tag på en lättläst version (fel bild ovan men samma svårighetsgrad på läsningen) men det är ändå originalhistorien, så som den inte är i disneyversionen.
Mord, flykt och i lagens egna termer: egenmäktigt förfarande i övermått. Stölder, kidnappning och diverse andra brott. Jo då, roligt verkar de i alla fall ha.
Reser frågan kring när det är okej att vara olaglig, om man gör det för ett bättre syfte är det okej då? Och vem bestämmer om detta syfte är bra nog?
Vad skiljer en skurk från en hjälte om de utfört samma dåd? Omvärldens reaktioner på dem? Vad de gör för att gottgöra? Sinnesstämning eller motiv?
Historier kan ofta bli vad man vill att de ska bli, så om man tar historien om Hood och bara ser till dåden som utfördes och inte motiv eller sinnesstämmning så mördas en del människor och många fler blir rånade och frihetsberövade.

Det tåls att funderas på. Vem berättar historierna och vad tjänar de på det? Vill folk betala för att läsa sanningen? Även om den är tråkig?

Mycket intressanta funderingar kom upp medan jag läste och jag kan rekommendera boken av den anledningen plus att det alltid är intressant att läsa originalen till så kända berättelser.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON i olika versioner och svårighetsgrader läsmässigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar