fredag 14 juni 2013

Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter - Clas Svahn

Titel: Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter
Författare: Clas Svahn
Bindning: Inbunden
Förlag: Semic
Sidantal: 478
Utgiven: 2012-10

Beskrivning från Adlibris:
"Vad är det som får en vanlig människa att gå med i sekt där han riskerar att dö? Varför startades världens mest kända hemliga sällskap, Prieuré de Sion, som blev känt genom Da Vinci-koden? Vilka beslut tar egentligen världens makthavare bakom våra ryggar när de träffas i grupper där ingen skriver protokoll och ingen får berätta vad man talade om? Och varför vill vissa få oss att tro att jorden ska gå under den 21 december 2012? Clas Svahn berättar om hur vi människor dras till hemligheter, tror på undergångsprofeter och låter oss utnyttjas av sekter trots att vi borde veta bättre. En svensk riksdagsledamot berättar hur hennes telefon avlyssnades, avhoppare från omstridda sekter som Jehovas vittnen och Scientologerna talar om förtryck och iskall beräkning och en medlem i Moon-kyrkan ger sin bild av hur denna högerextrema sekt fungerar. I denna reviderade och utökade upplaga här boken får vi möta till synes oskyldiga hemliga sällskap, religiösa sekter som förvränger våra sinnen och domedagssekter som inte tvekar att ta livet av sina egna medlemmar."

Min kommentar:
Innan jag börjar läsa någon faktabok över huvud taget, speciellt potentiellt kontroversiella sådana som den här, så kollar jag upp vem som skrivit den och om det finns referenser till det som skrivs i texten. Annars bemödar jag mig inte med att läsa den, jag vill inte ta till mig något som kanske stämmer. Det ska helt enkelt finnas belägg.
Det finns gott om litterära referenser liksom hemsidor, skrifter och personliga erfarenheter från besök som gjorts. Så långt är jag nöjd.
Författaren är en man som är journalist vid DN, respekterad tidning som ger honom lite förtroende, han har tidigare publicerat en bok och allt som publiceras av större förlag går ju trots allt igenom någon slags granskning, så det finns mer anledning att tro på det författaren säger. Semic gav ut både denna och den förra boken, något som för mig är ett positivt tecken; de tror på honom tillräckligt mycket för att upprepa processen.
Jag vill bara att ni ska veta hur jag tänker och vill gärna uppmuntra er att göra detsamma. Var alltid kritisk!

Nu! Till själva boken. Den behandlar en rad olika sekter, alla mer eller mindre omskrivna, hemliga sällskap (varav de flesta verkar ha figurerat i minst en av Dan Browns böcker) och profeter (kända och mindre kända).
Det finns ett par saker som slår mig under läsningens gång:

 • I många fall är det ungdomar man vill åt när man rekryterar nya medlemmar, vilsna människor i behov av vägledning som är lätta att indoktrinera. 
 • Kvinnor är ofta underlägsna männen
 • Sex figurerar mycket i vissa sekter, mellan alla individer, både barn och vuxna. 
 • Sekterna startas och drivs med få undantag av män. Intressant. 

Mycket av detta är sjukt och det slår mig att människan är ganska lätt att vilseleda så snart det står en karismatisk ledare framför en som lyckas avskärma en från oliktänkare. Någonstans måste man fundera på vad fan folk tänker som går med i samfund som direkt eller indirekt undanhåller dem från omvärlden och styr vad de ska göra och tänka. Jag vet, i viss mån är man redan styrd av samhällets regler och lagar och massor med argument kan läggas fram åt ena och andra hållet. Men jag tror att ni förstår andemeningen. 

Svahn tar upp en del punkter som ofta karaktäriserar sekter:
 • Auktoriärt ledarskap, oftast tilldelat av "gud". 
 • Kritik och kritiker demoniseras
 • Kontroll av information, censur förekommer i olika former.
 • Elitism, gruppen har en högre sanning och är lite bättre än alla andra
 • Allt eller inget, krav på total hängivelse. 
 • Svårighet att bryta med organisationen
 • (Eget tillägg) Uppmaning att ta avstånd från oliktänkare. 

Och även tecken man ska hålla utkik efter hos personer i ens närhet:
 • Markant sämre kontakt med familj och gamla vänner
 • Vän/vakt från gruppen med sig
 • Tidigare intressen försvinner
 • Gamla värderingar ändras radikalt
 • Dålig ekonomi
 • Personen kan verka "zombie-aktig"
 • Uppträder normalt, men vid ifrågasättande av gruppen kommer ett inövat försvarstal
 • Förändrat utseende
 • Ansträngt leende, stirrig blick. 
 • Annorlunda kroppshållning
 • Dålig nutidsorientering. 
Ta det med en nypa salt, någon kan ju "bara" genomgå en depression, livskris eller tonårsuppror. Men jag vill ändå dela med mig av detta då jag tycker det är viktig information som kanske övertygar någon att agera, personen behöver antagligen i vilket fall ett handtag. 

Jag har viss kritik till boken. Bruket av orden god och ond känns inte i klass med den fakta som presenteras och drar ner kvalitén på texten en del. Det gör även de sporadiska personliga kommentarerna som uttrycker tyckande, de försöker jag i största möjliga mån filtrera bort. Jag vill inte läsa in saker i bilder bara för att någon sagt att det är så, jag vill se det själv och se det jag ser, inte något som någon annan tror sig se. 

Mängden sekter som har/har haft fäste i Sverige känns overkligt, detsamma med många av de mer extrema sekterna. Ignorance is bliss, men man måste öppna ögonen och se. Verkligheten ser uppenbarligen ut som så att det finns sekter närmare än man trodde och de är mer extrema än man hade en aning om. 

Jag betygsätter inte den här boken, jag kan ju inte med all säkerhet säga att det stämmer som står i boken och även om jag tycker den var intressant så vill jag inte sätta ett världsligt betyg på den. Känner mig inte tillräckligt insatt i ämnet för att kunna betygssätta den på det sättet. Hoppas ni förstår. 
(Texten från boken kom från sid 260-261 samt 448). 

Men jag kan säga så mycket som att den helt klart är läsvärd, man bör vidga sina vyer och se vad som finns runt omkring en. Hur många har till exempel inte hört talas om Waco? Men hur många vet vad det var som hände där egentligen? 
Läs, lär, kritisera, det står jag för!

Kuriosa: Efter att ha läst den här boken är jag mer övertygad än någonsin: människor är märkliga varelser.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON

1 kommentar:

 1. Tycker om att du skriver hur du tänker angående bokens trovärdighet! Låter vi oss blint svälja allting som sanning, får vi inte egen sanning utan någon annans åsikt. Det är så mycket bättre om alla tänkte själv.

  SvaraRadera