tisdag 12 februari 2013

Spännande utgivning mars - Deckare och thrillers

Mördaren i Marais - Claude Izner
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Fjärde, fristående deckaren om älskvärde bokhandlaren Victor Legris i 1890-talets Paris.
Paris hotas av oberäkneliga och förödande explosioner anarkister spränger bomber på olika ställen i staden. Läsaren upplever den tumultartade situationen ur mördarens synvinkel och genom dennes inre monologer och anteckningar förstår man att explosionen triggat en känsla av undergång och apokalyps. Han ser sig som Guds sändebud som måste inhämta och förstöra en vidrig tingest.

I bokhandeln på rue des Saints-Pères arbetar Victor som vanligt tillsammans med sin adoptivfar och kompanjon Kenji. Iris, den unga engelskan som i de tidigare böckerna har avslöjats vara Kenjis dotter och Victors halvsyster, har inlett en romans med Joseph, bokhandelns expedit och tillika författare av detektivhistorier. Victor har flyttat från bokhandeln och bor nu med sin älskade Tasja, den ryska konstnärinnan, i en bostad som rymmer både hennes ateljé och hans fotostudio.

Vid ett inbrott i Kenjis lägenhet försvinner ett par böcker och en skål av ringa värde men lägenheten som lämnats i stor oreda. Skålen är gjord av ett apkranium som vilar på en trefot av metall dekorerad med stenar. I kölvattnet efter skålen påträffas flera lik. Jakten på skålen tar Victor, Kenji och Joseph till myllrande marknader och överfyllda kuriosabutiker. De färgstarka miljöbeskrivningarna och de underhållande karaktärerna man möter i gyttret är typiskt för Izner som lyckas placera läsaren mitt i 1890-talets Paris.

Claude Izner är en pseudonym för systrarna Liliane Korb och Laurence Lefèvre. De har båda arbetat som bokhandlare (bouquinister) på Seines kajer i Paris och under många år skrivit litteratur för barn och vuxna. Deras önskan att förena kriminalromanen med en historisk berättelse resulterade i deckarserien där privatspanaren och bokhandlaren Victor Legris löser mordgåtor i 1800-talets Paris. Mördaren i Marais är den fjärde boken i serien. Den första, Mordet i Eiffeltornet, belönades 2003 med det prestigefulla franska deckarpriset, Michel Lebrun-priset.
"
__________________________________________________________

Dans på glödande kol - Anna Jansson
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Anna Jansson är tillbaka med den fjortonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. Lika mycket spänning som hennes tidigare böcker. Flera av böckerna om Maria Wern har sänts som TV-serier. 
Eldens mäktiga ande vilade över rummet. Lukten av eld skrämde honom, men var samtidigt fascinerande. Han tappade en brinnande tändsticka bland trassel och terpentin. Det var som om papperskorgen fick liv. I värmen buktade den utåt och blev till ett ansikte som ville tränga igenom den mjuka plasten. Han vågade inte röra sig fast det brann för fullt. Elden hypnotiserade honom. Det knastrade som om ansiktet ville berätta något för honom ... en hemlighet om de döda barnen på mammas tavla.

Elvaårige Leo har förlorat sin mamma i sviterna efter en brand. När han flyttar till Visby med sin pappa uppstår ytterligare bränder i samma bostadsområde. En politiker utsätts för trakasserier och kort där efter avlider hans hustru i en anlagd brand. Det blir Maria Werns uppgift att söka sambanden. De leder till ett gäng som hållit ihop sedan gymnasietiden. Ett gäng där brandmannen Björn, som Maria blivit allvarligt förälskad i, har sina vänner.

Dans på glödande kol är den fjortonde boken i Anna Janssons framgångsrika serie om Gotlandspolisen Maria Wern. Det är en bok om girighet, om de krafter som inte drar sig för att utnyttja andras utsatthet och om längtan efter kärlek. Den utspelar sig i ett Visby där turistströmmen återvänt till fastlandet och polisstyrkan reducerats för ett lugnare tempo.
"
__________________________________________________________

Gideons ring - Karin Gerhardsen
Bindning: pocket
Beskrivning från Adlibris:
"En naken ung kvinna springer på en väg i försommarnatten. Morgonen därpå hittar Hammarbypolisen henne utanför pianoteknikern John Gideons dörr på Söder i Stockholm. Men Veronica kan inte berätta vad hon har råkat ut för och varför hon hamnat just där, och John Gideon öppnar inte dörren. Grannarna skvallrar otaliga tjejer som sprungit där genom åren. 
Conny Sjöberg och has arbetslag vet inte riktigt vad de ska tro. Och vart har John Gideon tagit vägen? När fallet får sin uppösning visar sig många av deras fördomar komma på skam. Det finns medmänsklighet där man minst anar det. Och hos dem man tror att man kan lita på ibland ett mörker, större än det går att föreställa sig.

Gideons ring är den femte, fristående boken i Carin Gerhardsens succéserie och Hammarbypolisen.
"
__________________________________________________________

Nådastöt - Louise Penny
Bindning: pocket
Beskrivning från Adlibris:
"Varm deckare i vinterkylan 

Det är jul i Three Pines och den lilla byn ligger under ett täcke av snö. Allt är vackert som ett vykort tills ett skrik ekar genom den kalla luften. CC de Poitiers hittas död vid en curlingmatch, dödad av en elchock.

När den lokala polisen inte vet hur man ska gå vidare med mordet kallas den erfarne kommissarien Armand Gamache återigen till byn. När han börjar nysta i den döda kvinnans förflutna upptäcker han en mörk historia, fylld av hemligheter och fiender. Nästan alla i den lilla byn tyckte illa om de Poitiers och hade både motiv och möjlighet att döda henne. Samtidigt inser Gamache att han har egna fiender högt uppsatta inom polisväsendet som gör allt för att motarbeta honom.

Nådastöt är den andra boken om kommissarie Gamache och den lilla idylliska byn Three Pines i Kanada. Serien är översatt till 23 språk världen över, är mångfaldigt prisbelönt och omtalas ofta som en modern Agatha Christie.
"
__________________________________________________________

Mördaren ljuger inte ensam - Maria Lang
Bindning: Inbunden
Beskrivning från Adlibris:
"Rutger Hammars stuga Lillborgen ligger på Ön i sjön Uvlången i Bergslagen. Där samlar han och hans fru under en sommarhelg en handfull gäster för att umgås, bada och segla.
Men när Puck Ekstedt under en promenad överraskas av ett skyfall och tvingas fly in under en gran gör hon ett makabert fynd: en av Hammars gäster ligger där strypt med en röd sidenscarf om sin hals.

Pucks fästman Einar Bure beslutar att kontakta sin gamle vän Christer Wijk, kommissarie vid Stockholmspolisen, för att lösa fallet.

Det visar sig att gästerna alla knyts samman genom kärleksband och svartsjuka. Alla verkar ha något att dölja, men det är bara en av dem som är mördaren.
"
__________________________________________________________

3 kommentarer:

  1. Sv: Skönt att jag inte är den enda som känner så :) Jag får helt enkelt hoppas att jag gillar böckerna ;)

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Ja eller hur! Jag som inte läser så mycket deckare känner mig till och med motiverad nu :)

      Radera