fredag 15 februari 2013

Jag frågar och Harlequin svarar!

Som avslut på den här månadens Harlequin-special där jag recenserade 5 böcker (Den mörkaste passionen, Giftet, Bortom all räddning, Dolda drömmar/Jakten på den rätte och På tu man hand/Sommarbröllp) i blandade genrer, så har jag skickat en hel del frågor till Harlequin, frågor som jag funderat över ett tag och som jag var väldigt nyfiken på. Nu har jag fått svar och publicerar alla frågor och svar i sin helhet här:
(Tycker genusfrågan och hur man väljer vilka böcker som ska översättas är himla intressant).


Hur har Fifty Shades påverkat er? Har er försäljning ökat något nu när romantik och erotik blivit så populär litteratur?

Vi har sålt romantik och erotik sedan 1979 och försäljningen och intresset har alltid varit starkt. Skillnaden nu är att media också skriver om dessa genrer.


Har det funnits någon tid eller något år då försäljningen gått väldigt bra eller väldigt dåligt och vad har det berott på? Vad påverkar er?

Vi har haft en fantastisk tillväxt under de senaste 6-7 åren som troligtvis beror på utvecklingen av vårt utbud både vad gäller innehåll, design och format.

Samlingsvolymer
När det gäller försäljning i fysisk butik, var är det mest troligt att man hittar era böcker? Hos en traditionell bokhandel eller i mataffären? Varför är det så?

Våra böcker hittar man enklast i dagligvaruhandeln, t ex COOP, ICA, Pressbyrån m fl. Utvalda produkter finns också i bokhandeln. Anledningen till detta är att vi i DVH når en hög tillgänglighet men också för att våra böcker publiceras på månadsbasis vilket oftast kräver pressdistribution. Idag är det vanligt med böcker i DVH och du hittar nästan alltid en avdelning eller plats för pocketböcker i dessa butiker.


Er facebooksida Gilla kärlek är ju mycket populär och ni lottar ju ofta ut böcker där, men hur många följare har ni?

Vår Facebook-sida är väldigt uppskattad och våra följare är otroligt aktiva vilket är superroligt. I dagsläget har vi 1132 följare.


Manliga författare
Hur många manliga författare har ni? Fördelning manliga/kvinnliga författare i procent? Varför tror ni att det är så?

Kvinnliga författare dominerar eftersom genren är romantik. Men det förekommer manliga författare också som skriver romantik, dock endast ett fåtal. De flesta männen skriver böcker som har spänning i sig – thrillers, deckare, suspense. Fördelningen procentuellt mellan kvinnliga och manliga författare är jag inte säker på. Kan tänka mig att männen står för mellan 2-5%. Då ingår också de män som skriver böcker för den manliga publiken. Har inte exakt fördelning.


Har ni några svenska författare?

Vi har inga svenska författare som skriver för Harlequin. Ännu så länge har vi heller inte rekryterat någon inhemsk författare. Men det är mycket möjligt att vi kommer att satsa på det i framtiden.


Hur många böcker ger ni ut på ett år?

I Sverige ger vi ut ca 35-40 stories i månaden. Många av dem finns i samma bok, det vill säga två, tre eller fyra historier i samma bok.


Romantik
Vilka olika genrer har ni? Kan ni berätta lite kort om varje och vad som kännetecknar dem?

Varje serie vi ger ut representerar en genre. Man skulle kunna säga att de olika genrerna är: romantik, passion, hetta, erotik, historisk miljö, läkarmiljö, spänning, thriller, drama, paranormal, non-fiction, horoskop

Romantik= Romantik. Kärlek uppstår, fnurra på tråden, återförening, happy end. Ofta ganska sensuella.

Passion= Kärlekshistoria mellan man och kvinna där hettan och passionen dominerar. Ofta i amerikansk miljö.

Passion X= Ännu mer passion och sex än i serien Passion. Ofta beskrivningar av sex som är mer detaljerade än övriga serier.

Läkarromaner
Läkarromaner= Kärleksrelationer i medicinsk miljö. Karaktärerna är ofta läkare, sköterskor mm. Inte så sensuella.

Historisk=Handlingen utspelas i svunnen tid – alltifrån riddartiden, medeltiden, regency till tidigt 1900-tal. USA eller England. Ibland anknytning till den riktiga historien men med fiktiva personer.

Prélude= familjehistorier, sociala teman. Lite mer handling med subplots och subcharacters än Romantik.

Black Rose= Spänning och romantik. En handling som kan variera från kidnappning, terrorister, krig, hot, mord osv. Alltid en kärlekshistoria som utspelar sig mellan huvudpersonerna.

Paranormal= Övernaturligt. Vampyrer, zoombies, änglar mm. Blandat innehåll. Vissa innehåller ganska mycket sex.

Silk=drama, historiska romaner, släkthistorier – alla med inslag av kärlek och romantik förstås.

Bestseller=thriller, spänning med inslag av romantik

Non-fiction=kokböcker, hundböcker (so far). Horoskop kanske också kan räknas in här.


Kokböcker
Finns det någon eller några fördomar kring Harlequin-böcker som ni 
skulle vilja ”ta död på”?

Under många år gav Harlequin bara ut böcker med romantikinnehåll. Då pratade folk om massmarknadslitteratur, romantik och så vidare. Idag har vi breddat utgivningen och publicerar vanliga romaner, thrillers, faktaböcker, horoskop, kokböcker med mera. Vi har olika format på böckerna, ger ut inbundet och så vidare. Är det något man skulle vilja att folk fick veta så är det just det. Att det inte bara är kärleksböcker. Vi liknar mer och mer ett vanligt bokförlag.


Hur väljer ni ut vilka böcker som ska översättas?

Normalt sett väljer vi ut böcker som har innehåll som passar den nordiska marknaden. Det handlar också om vilka författare som skrivit böckerna. Vi försöker ”bygga” författare och göra dem kända för läsarna. När det gäller romantikböckerna väljer vi teman som vi vet är populära och försöker variera innehåll så mycket som möjligt. Vissa av böckerna läser vi för att avgöra om de passar oss. Vi kan också söka information om författare och böcker på den amerikanska hemsidan, samt kontakta våra amerikanska och engelska kollegor för information.


Original Sinners - trilogin
Funderar ni någonsin över genusfrågan när ni väljer vilka böcker som ska ges ut? Tänker på stereotypen där mannen är räddaren och kvinnan den som behöver räddas?

Den stereotypen var mycket vanlig för 10 år sedan. Idag är kvinnan ofta självständig och oberoende. Men naturligtvis förekommer det böcker där mannen är ”hjälte” och kvinnan den som blir uppvaktad. Dock är hon inte längre den rädda och undergivna oskuld som ofta beskrevs i böcker skrivna för länge sedan. Hon har ett eget liv.


Tack så hemskt mycket Harlequin för alla ärliga svar som stillat min nyfikenhet! 
Jag får såklart en hel nya tankar och funderingar efter det här, som varför inte fler män skriver romantik till exempel. 
Men jag är hur som helst mycket tacksam och hoppas det var lika roligt för er att få svara på frågorna som det var för mig att skriva dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar