fredag 14 december 2012

Mina julklappstips - den saliga blandningen

Här kommer alla böcker som inte passar in i de andra kategorierna men som jag ändå vill tipsa om, så luta er tillbaka och låt er bli tipsade!

Address unknown - Katherine Kressmann Taylor
Den här lilla, lilla, boken var en stor succé i USA under det sena 30- och 40-talet. Det är en bok som av vissa klassas som "mord per brev", jag skulle bara vilja kalla den fantastisk. Den handlar om vänskap som slår slint, om människors förändring under olika sociala förhållanden och vad omvärlden kan göra med två vänner. Den är på ett sätt väldigt rå, på ett annat väldigt upplysande när det kommer till kriget, och det som hände innan kriget. Hur Tyskland uppfattades utifrån.
Genialiskt. Glöm inte att läsa allra allra sista sidan bara, den bilden gör hela boken.


Badskumt - Katarina Johansson
Undervisande böcker som ger en mer kunskaper om det som finns omkring oss, det gillar jag. Så man vet vad man ska akta sig för och varför. Det ger en argument om man skulle hamna i en diskussion och en trygghet i vardagen (tänker mycket på att man vet att man inte stoppar i barnen en massa skit rent utsagt).
Du har säkert någon kompis som brukar gå igång på nya rön om ditten och datten rörande hud- och hårvårdsprodukter. Då är den här helt rätt.
Kunskap i julklapp!


Du äger - Mia Törnblom
Det här kanske inte är den lättaste presenten att ge bort, men alla mår nog faktiskt bra av att stärka sin självkänsla något.
Har hört att hennes "Samlade tankar om självkänsla" också ska vara bra, men för mig återstår detta att se. Det är nämligen en av de böcker som jag önskar mig i julklapp!

Har man inget liv får man köpa ett som alla andra - Jonas Gardell
Ja den här mannen alltså, vad han är rolig. Misstänker att moderater och andra som är åt det hållet politiskt kanske finner den lite mindre rolig (det är nämligen en stor del av vad han skojar om). Men det är ändå en för jäkla rolig bok, lite lagom tjock och perfekt att sitta och läsa högt ur på julafton!
Hjärngympa för hunden - Claire Arrowsmith
Perfekt att ge bort till kompisen/familjemedlemmen/bekantingen med hund! Alltid kan man hitta något nytt trick att lära hunden (och sig själv också kanske?). Bra och pedagogisk, med andra ord en riktigt fin julklapp.

Hur ska vi leva? Etik i egennyttans tid - Peter Singer
En lite äldre bok igen. Kan vara en lite tung bok att läsa i juletid då det ifrågasätter några av de grundstenar som håller oss uppe, men återigen så kan den vara perfekt till rätt person. Kanske någon du vet som gillar att vidga vyerna och som inte gillar den traditionella skönlitteraturen? Detta är en fackbok inom både filosofi och etik skulle jag vilja påstå, men det beror på hur man ser det och vem som läser den. Ge bort en tankvärd julklapp i år!


Kloka råd och huskurer
Åh denna borde vara obligatorisk för alla studenter! Tänk om jag hade haft den när jag flyttade hemifrån, vad mycket enklare en del saker hade varit då... Men men, man kan göra det bästa möjliga av det hela genom att rekomendera den som attan och hoppas att någon ser den. Den förklarar alla de där småsakerna som man inte förstod varför mamma eller pappa gjorde och ger en massa bra husliga tips. Som hur man till exempel avgör om ägg är ätbara, ovärderligt! Den är dessutom liten och billig, helt perfekt alltså.


Stora hundboken - Fredrik Steen
Den här boken passar både till den som funderar på att skaffa hund och den som redan har hund. Den behandlar allt från hundraser till problembeteenden och kan användas lite som ett uppslagsverk om man skulle vilja det.

Verklighetens magi - Richard Dawkins
Märker att jag har en hel del böcker i bokhyllan där ens existens ifrågasätts och där man får lära sig mer om livet självt. Denna riktar sig till personer mellan 12 och 15 år, men jag tycker att den fungerar alldeles utmärkt för vuxna också. Dawkins skriver på ett humoristiskt men ändå utbildande sätt, och är det inte så man lär sig bäst egentligen? Rekommenderas!Öka din sociala kompetens: på en timme - Henrik Fexeus
Sist och faktiskt minst, en utbildande bok i social kompetens. Även om den inte går ner på djupet så ger den ändå en hel del tips på hur man ska bete sig i olika situationer, mycket med fokus på kroppsspråk.
Om inte till andra, så kanske man kan ge den till sig själv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar