fredag 14 september 2012

Fadren - August Strindberg

Titel: Fadren, Fröken Julie
Författare: August Strindberg
Originaltitel: Fadren
Sidantal: 151
Utgiven: Min 2003, första gången 1887.
Förlag: Natur och Kultur Stockholm
Betyg: 3 av 5.

Beskrivning från Adlibris:
Finns inte någon bra beskrivning, bara citat.

Min kommentar:
Hälsar för första gången på August Strindberg, inte helt medgörligt kan jag erkänna även fast det är "Strindberg-året" och så.
Det är så att den här boken ingår i en kurs jag läser, så jag skulle läsa den och leta efter könsroller. Mycket spännande och boken har ju mycket av det kan man ju säga!
Hörde också att Strindberg skrev den här efter uppbrottet med sin fru som han även misstänkte var otrogen, fantastiskt.
Och så finns det de som säger att han inte hämtade inspiration från det till den här boken? Tveksamt, känns som en ganska bra inspirationskälla. Boken behandlar ju misstänkt otrohet, eller rättare sagt ett betvivlat faderskap. Men det ena genererar ju det andra i det här fallet.

Men jag kan inte undgå att säga att det är bra skrivet och att jag får relativt klara bilder med vad jag har att göra med och vad karaktärerna vill.
Sedan är det alltid svårt att skriva om en bok som man har/ska analysera ur ett visst perspektiv, det blir så svårt att se andra synvinklar då.
Jag kan till exempel inte undgå att tycka illa om sättet man framstället Laura på till exempel, som en "hondemon" framtagen för att störta patriarkatet.
Undrar hur rädd Strindberg egentligen var för att kvinnorna skulle bli jämställda männen? Undrar vad han skulle ha sagt om han var idag.
Baserat på en del åsikter som han skrev i artiklar (ja det ingick i kursen att vi skulle läsa det med) så hade han nog varit missnöjd, eller kanske rent av förfärad att dessa primitiva varelser (kvinnor) som knappt kan hållas ansvariga för sina handlingar, får finnas i sådana betydande roller i samhället.

Intresserade hänvisas till:
Sista ordet i kvinnofrågan 1-3 Jörgens Stockholmsbrev
Maktfrågan eller mannens intressen Politiken
Numerisk och proportionell rättvisa Jörgens stockholmsbrev

Jag skulle kunna utveckla det här och hålla på ett tag till, men det sparar jag till analysen. Tänker ge boken ett medelbetyg som kanske inte alls gör den rättvisa. Men den här gången förbehåller jag mig rätten att ge den ett betyg som inte baseras på de vanliga kriterierna.

Jag läste bara Fadren, inte Julie. Den sparar jag till en annan gång!

Finns i pocket i två utgåvor på Adlibris och Bokus.
Även som E-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar