måndag 30 juli 2012

Under kupolen - Stephen King

Titel: Under kupolen
Författare: Stephen King
Originaltitel: Under the dome
Sidantal: 1179
Förlag: Bra Böcker
Utgiven: 2011-11
Betyg: 4,5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chesters Mill, Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Nästan samtidigt kör en timmertransport in i samma osynliga vägg. Något oförklarligt har hänt: ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol. Inget kan komma förbi kraftfältet. Ingen kan ta sig in i staden och ingen kan ta sig ut. Invånarna i Chesters Mill är isolerade från omvärlden.

Det dröjer inte många dagar innan det lilla samhället börjar falla sönder. Stadens starke man, bilhandlaren och viceborgmästaren Big Jim Rennie, tar tillfället i akt och utser nya poliser som lyder hans minsta vink. Han har nämligen en hel del olika intressen att bevaka

Samtidigt lyckas USA:s armé nå fram till den f.d. armékaptenen och Irakveteranen Dale Barbie Bar- bara som den senaste tiden har jobbat som grillkock i staden. Presidenten vill att Barbie ska försöka ta reda på vad det är som orsakar det oförklarliga kraftfältet. Ganska snart visar det sig att Barbies undersökningar tar honom på kollisionskurs mot Big Jim Rennie". 

Min kommentar:
Detta är en mastodontbok utan dess like. Det är som flugornas herre fast med vuxna. Det är grymt, elakt och framför allt orättvist, vissa vill se till att alla får det bra medan vissa bara ser till egna intressen. Att kliva över lik (bokstavligen) för att få som man vill är inget konstigt när kupolen når sin höjdpunkt i samhället.

Boken var så otroligt jobbig att läsa och så gripande och hemsk att jag tog jättelång tid på mig att läsa ut den. Och även fast jag gav mig så mycket tid så mådde jag dåligt av att läsa den. Så, jag erkänner, jag läste slutet innan jag läst ut boken. Oförlåtligt jag vet, men då var det lättare att läsa vidare.

Boken skulle ha fått 5 i betyg om den inte gjort att jag mått så fruktansvärt dåligt av att läsa den. Sen tyckte jag att slutet var lite mystiskt. Men Stephen King har som vanligt gjort ett persongalleri som är mycket imponerande och trovärdigt på något hemskt vis. Otroligt, fantastiskt och hemskt.

Inbunden hos Bokus och Adlibris.
Pocket hos Bokus och Adlibris (släpps i september)

1 kommentar:

  1. Jag förstår precis vad du menar. Det var en psykiskt jobbig bok och det värsta, tyckte jag, var att jag inte alls hade svårt att tro att det kunde bli precis så där.

    SvaraRadera