torsdag 21 juni 2012

Snusk - Alan Bennett

"Ett måste för alla som älskade Drottningen vänder blad.

Mrs Donaldson är nybliven änka, och inte helt missnöjd med det. Hon drygar ut kassan med att agera inför studenterna på läkarutbildningen. Med påtaglig dramatisk talang spelar hon ibland orolig hustru, men oftast vårdsökande med svårdiagnostiserade sjukdomar.
Ändå räcker inte pengarna och hon tar emot ett studentpar som hyresgäster. När Andy och Laura får svårt att betala hyran kommer de med ett okonventionellt förslag på hur de ska göra rätt för sig. Och mrs Donaldson, som blivit duktig på att hålla masken, är genast med på noterna.
Och funderar hon ger inte den upplevelsen rentav lite mersmak?
I den andra berättelsen kommer den fåfänge, dumdryge Graham oupphörligen till korta gentemot sin hustru, den oansenliga men klyftiga och framför allt rika Betty. Men även om han är nygift vore det väl synd att avstå från den där läckre Kevin eller Toby eller hette han Gary? tycker Graham, som snubblar sig in i en utpressningsknipa. Till slut räddas han ur den av sin fru. Förvisso utan att begripa ens det.
I Alan Bennetts historier utspelas oväntade sängkammarberättelser bakom medelklassgardinerna. Författaren serverar överraskande avbrott i vår triviala vardag genom något obestämt slipprigt. Allt berättas med ömhet, ärlighet och elegans."


Från Adlibris

Så beskrivs boken alltså på Adlibris. Jag har aldrig läst "Drottningen vänder blad" och kommer inte göra det heller.

Detta var en bok som började med total förvirring i den första berättelsen om Mrs Donaldson för att sluta abrupt och utan att få svar på det jag helst ville få reda på. Om det blev ett giftemål till exempel. Den första berättelsen var på hela taget ganska rörig faktiskt och jag fick inget grepp om karaktärerna som presenterades hastigt och lustigt.
Den hade lite humor dock, något som fick mig att fortsätta läsa trots röran.

Berättelse nummer två beskriver noggrant en mycket narcissistisk man som är hög på sin egen existens. Lite stereotypt med en kvinna vid hans sida som låtsas vara dum men som inte är det. Den här berättelsen hade dock mera logisk och har en twist med jämna mellanrum. 

Jag misstänker att den här boken är bättre i originalspåkets utförande då jag upptäckte missar i översättningen, saker som nog skulle ha uttryckts annorlunda egentligen.
Sånt kan förstöra läsupplevelsen lite.

Så slutbetyget på den här boken blir, kanske inte helt oväntat, ingen höjdare. Det är inget som jag rekommenderar. Antar att Harlequin är bättre om man vill läsa saker som Alan Bennett skrivier om, jag har aldrig läst en Harlequin men för framtida referensers skull så måste jag nog göra det...

Inbunden 159 kronor - klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar