onsdag 2 maj 2012

Hur ska vi leva? Etik i egennyttans tid - Peter Singer

Baksidestext:
Vad gör livet värt att leva; vad är eftersträvansvärt, bortsett från att bry sig om sina närmaste, om kärlek och om pengar?
Vi kan leva ett etiskt liv, anser Peter Singer. Religion och politik är inte längre de vägvisare de en gång upplevdes vara. Att besluta sig för att leva etiskt är både mer vittomfattande och mer kraftfullt än ett politiskt engagemang av det traditionella slaget.
Förhåller det sig så som den här boken försöker säga, kan vi inte leva ett oetiskt liv och förbli oberörda av allt det elände som vi ser omkring oss idag. Situationen i världen motiverar att vi ger denna livsstil största möjliga chans.

Peter Singer pratar om sådant som man inte vill kännas vid, och ifrågasätter samtidigt vårt sätt att leva. Allt med lite självdistans och på ett sätt att man inte känner sig allt för berörd. Detta är bra, annars skulle man inte orka läsa vidare.
Det farliga med den här boken är att man kan få mer insikter än vad man vill ha, att man kanske deppar ihop för att man inte kan göra mer åt världens problem. Alla kan göra lite, men ingen kan göra allt.

Boken får ett högt betyg av mig, med lite minus för de ibland generella antagandena som finns. Dessa antaganden är få, men de smyger sig in ibland och gör att läsningen blir mindre förtroendeingivande.
Singer tar upp otroligt många saker, lite för många för min smak, och väver ihop allt på ett sätt som kan bli lite förvirrande. Han är helt klart smart, Singer, men jag undrar vem han tänkte på när han skrev boken?
Annars är det en otroligt intressant bok men massor av tips med fördjupande litteratur och referensmaterial.

Boken går inte att köpa på adlibris, men den går att få tag på begagnad och det kan vara värt att ta sig tiden att få tag i den. Den är bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar