tisdag 22 maj 2012

The Hunger Games - Suzanne Collins"24 deltagare. Allt direktsänds. Bara en överlever. För att kväsa uppror och påminna befolkningen om regimens makt arrangeras varje år Hungerspelen. Reglerna är enkla: Den som överlever får åka hem.
Som en av deltagarna i Hungerspelen hamnar Katniss snart i rampljuset. Hon förs till huvudstaden, där hon tränas, stylas och intervjuas. För att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och sätta sig upp mot landets makthavare. Men Katniss blir snart en bricka i ett spel. Vad hon än gör verkar det föra med sig våld och lidande, och hon vet hon inte längre vem hon kan lita på. Fångad mellan den gryende revolutionen och Panems president inser Katniss att hennes handlingar har satt saker och ting i rörelse som hon inte längre kan kontrollera ..."
Från Adlibris


Jag tycker att det är svårt att läsa och recensera en bok som så många har läst/sett filmatiseringen av och älskat. Jag blir lite rädd för att jag inte ska tycka om den och drar mig in i det sista för att låta mig fångas av den.
Men nu har jag tagit mig i kragen och läst den första boken, på engelska. Och jag är faktiskt ganska nöjd!

Suzanne Collins kritiserar samhället vi bor i på ett fyndigt sätt, det blir lite extra fyndigt när Katniss i sin tur kritiserar samhället som hon bor i. Om ni har läst boken så förstår ni nog vad jag menar, om ni inte har läst den så skulle jag råda er till att göra det.

För det är en himla bra bok, den fångar en inte på samma sätt som en Stephen King, men det skulle varit allt för jobbigt i och med att det är barn och ungdomar som mördas så brutalt. För det är jobbigt att se hur dessa barn dör och att folk ser på det som underhållning.

Boken fångar alltså mitt intresse och håller kvar det hela boken igenom, jag kan inte hjälpa att analysera den lite på vägen och leta efter budskap och samhällskritik, och besviken blir man inte! Den finns där.

Jag såg filmatiseringen innan jag läste boken och måste säga att jag är ganska nöjd med hur mycket de fick med i filmen. Allt fanns såklart inte med i filmen, vilket alltid är synd, men det blev ganska bra ändå!

En bra bok med spänning på en lagom nivå, den rekommenderas!

Svenska alternativ:

Pocket 38 kronor - klicka här
Pocket 39 kronor - klicka här
Inbunden, trilogin, 94 kronor - klicka här
Inbunden, trilogin, 69 kronor - klicka här
E-bok, trilogin, 145 kronor - klicka här


Engelska alternativ:

Häftad 69 kronor - klicka här
Häftad 82 kronor - klicka här
Häftad 82 kronor - klicka här
Häftad 84 kronor - klicka här
Häftad 102 kronor - klicka här
Häftad, trilogin, 198 kronor - klicka här
Inbunden 132 kronor - klicka här
Inbunden 206 kronor - klicka här
Inbunden, trilogin, 353 kronor - klicka här
CD-bok 267 kronor - klicka här


Otroligt vad många utgåvor det finns av en och samma bok! Och jag tog ändå inte upp alla, helt otroligt vad Collins måste tjäna bra på det här...
Men nu har jag tagit mig i kragen och läst den första boken, på engelska. Och jag är faktiskt ganska nöjd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar