söndag 12 februari 2012

Om Gud - Jonas Gardell

Jag har hört att Jonas Gardell lagt 12 år på "Om Gud" och "Om Jesus". Och det vill jag säga, vilket jobb han har lagt ner!

Han gör inte upp med gud, utan om bibelns olika versioner av gud. 
Han analyserar, ser till den historiska kontexten och är noga med att berätta om sitt eget ursprung och vilka "glasögon" han har när han analyserar.
För det är ju så, vi tolkas saker och ting olika baserat på var vi kommer ifrån och vad vi har haft för slags uppväxt.

Jag gillade den här boken, det som skrivs har belägg från bibeln eller andra religionsvetares böcker.
I det sekulariserade land som Sverige är idag så skapar nog den här boken inte så stor uppståndelse, men i andra länder eller på de ställen eller de grupper där man har en annan uppfattning så kan nog den här boken skapa rubriker.
För den går till hårt angrepp mot bibeln och dess olika versioner av det vi idag kallar "Gud". Allt med den enkla utgångspunkten "Hur enkelt är det att svara på om man tror på gud när det finns så många versioner av honom?".

Den här boken är väldigt bra, en tankeställare och helt klart läsvärd men jag tror att man hade kunnat göra mer med den här boken, den hade ändå kunnat gå ännu djupare och vara strået vassare i sin kritik, det hade nog läsarna klarat av. Men någonstans är det väl bra om man visar lite hänsyn också.
Det finns andra böcker som går hårdare på guds-konceptet och den monoteism som vi håller oss till, om man känner att man vill fördjupa sig (talar till exempel om boken "Illusionen om gud" av Richard Dawkins, 33 kronor på Adlibris).

Den här boken rekommenderas varmt till alla som har funderingar på gud, bibeln, religionsvetenskap och tolkningar. Det är också en bra bok för att se hur människor påverkas och en del om varför vi tänker som vi gör idag.

Pocket 37 kronor - klicka här
Storpocket 74 kronor - klicka här
e-bok 92 kronor - klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar