lördag 10 december 2011

Miss Mary Bennets självständighet - Colleen McCullough

Detta är en möjlig fortsättning på Jane Austens "Stolthet och fördom".
Den handlar om hur livet blev för Elizabeth, Jane, Mary, Kitty och Lydia.
Hur de mår efter och vad de gör, hur de tänker och hur de lever sina liv.
En stor del av boken tillängnas Mary, hur hon har utvecklats som kvinna och vad hon vill göra med sitt liv efter att Fru Bennet, alla systrarna Bennets mamma, dör.
Boken handlar mycket om Marys äventyr, hur de inte alls blev som hon tänkt sig, om krossade drömmar och drömmar som blir sanna.

Mycket mer än så kan jag inte säga av handlingen utan att förstöra läsupplevelsen.

Nu till mitt personliga omdöme. Jag upplever att författarinnan till den här boken kanske inte läst hela "Stolthet och fördom" då det i slutet på den boken faktiskt framgår hur Elizabeth har det. Författarinnan har gjort en egen tolkning och den var inte något som föll mig i smaken.
Mycket moderna tolkningar och saker som inte riktigt passar in i det samhälle som Jane Austen målade upp, det är sådant som jag hittar och hakar upp mig på.
Den här boken tenderade att "förstöra" min uppfattning om "Stolthet och fördom" som tidigare varit en av mina favoritböcker. Att tänka sig att slutet var något annat än det som Jane Austen skrev känns otänkbart.

Men om man ser den som en självständig bok så var den ju helt okej. Colleen har ju blivit mycket berömd, inte minst med tanke på "Törnfåglarna".
Jag ger boken 2,5 av 5 stjärnor. Det finns bra bitar, men jag önskar att hon inte hade kopplat den till "Stolthet och fördom".

Inbunden kostar 179 kronor på adlibris - klicka här för att komma dit.
Pocket kostar44 kronor - klicka här. 
Engelsk pocket 72 kronor - klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar