måndag 19 november 2012

Rekordvinnaren - Pieter Tham

Titel: Rekordvinnaren
Författare: Pieter Tham
Originaltitel: Rekordvinnaren
Sidantal: 318
Förlag: Bladh by Bladh
Utgiven: 2012-03
Betyg: 2 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Vem vill bli miljonär?
Vem har inte någon gång drömt om att vinna högsta vinsten? Jacob Niller gjorde det, och inte nog med det - han blev mångmiljonär flera gånger om. Men drömmen förvandlades snabbt till en mardröm

Jacob Niller är nöjd med sin lugna vardag. Han har just fått ett alldeles lagom stort avgångsvederlag efter tjugo år på Handelsbanken och njuter ett stilla liv vars händelselösa epicentrum är våningen i Gamla stan. Där, fjärran från vimlets yra, smuttar han nöjt på sin dagliga dos rödvin. Det mest spännande i hans liv är den månatliga golftävlingen med herrkompisarna.

En vårmorgon ringer telefonen vinstambassadören på Svenska Spel presenterar sig. Aningen motvilligt inser Jacob Niller när den första chocken lagt sig, att han just blivit en kvarts miljard rikare

I samma stund börjar problemen. Det som till en början ser ut som en lovande kärleksaffär på nätet, utvecklar sig till närkontakt med maffian, grovt bedrägeri, och kidnapping

Vem sade att pengar leder till lycka?"


Min kommentar:
Pronto kontaktade mig och undrade om jag ville testa på en annorlunda läsupplevelse. Vad säger man till sånt? Jo, tack såklart!
Läsupplevelsen bestod i att jag fick ett exemplar av boken "Rekordvinnaren" fast med ett omslag där mitt namn stod med, där det stod att jag hade vunnit storvinsten.
So far so good, kändes ganska häftigt att se sitt eget namn på en bok sådär!
Men i min fåfänga över att ha sett mitt eget namn på boken så trodde jag att de kanske ändrat i boken så att jag även var med som en karaktär i boken (det hade verkligen varit en läsupplevelse utöver det vanliga!), men jag hade inte den turen.

Istället får jag läsa om en storvinnare som får medierna mot sig och om en bedragare som ska utnyttja situationen bland annat, det är spännande men jag skulle inte ha valt att läsa den här boken om jag fick välja själv.
Jag kan inte relatera till karaktärerna (även om mitt namn står på vinnarbrevet på framsidan) och tack vare det så känns berättelsen tråkig och tragisk. Den var helt enkelt inte i min smak.

Men jag fick en trisslott, vilket kändes lite läskigt efter man läst boken. Att vinna storvinsten känns inte längre lika lockande. Och brevet från Vita Stjärnan skrämde mig verkligen, så läsupplevelsen blev onekligen spännande!

Läs även recensionen av samma bok och koncept på Tessansbokblogg, hennes recension är mycket läsvärd då vi delar mycket av åsikterna kring just den här boken.

Men tack ändå Pronto för upplevelsen!

Boken (originalet) finns på Adlibris och Bokus.

2 kommentarer: