fredag 14 februari 2014

Divergent - Veronica Roth

Titel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Originaltitel: Divergent
Serie: Divergent #1
Sidantal: 308
Bindning: e-bok
Förlag: Modernista
Utgiven: 2012
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
"

Min kommentar
Vilken historia! Vilket upplägg! Vilken spänning! ......vilken bokbaksmälla...
Jösses vad bra den var!
Simuleringarna fick min puls att höjas mer än en gång och det fanns inte en möjlighet att den här boken skulle bli tråkig en enda gång.
Jag sympatiserar med Tris och kan verkligen förstå hennes vånda. Jag tycker dock att det är lite roligt att de tappra och ibland ondskefulla använder svarta kläder och många tatueringar. Och piercings, lite gammalmodigt kanske? Men men, det är en småsak som lätt försvinner i kulisserna. Precis som de typiska pojke-flicka förhållandena.
Slutet var obarmhärtigt, hade jag kunnat skriva mer om det hade jag gjort det. Men jag misstänker att det fortfarande finns många där ute som inte läst den och då vill jag inte förstöra något, så här kommer en spoiler som man får markera för att kunna se! Spoilertanke: Undrar hur det ska gå när Tris möter Christina igen? Jag kunde verkligen känna våndan över vad som hände med Will!

Kort sagt: spännande och beroendeframkallande, rekommenderas verkligen!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

8 kommentarer:

 1. Visst är den bra? Blev också helt knockad när jag läste den :) Läser uppföljaren nu, inte riktigt lika fast i den ännu men det kanske tar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt bra! Jag vågar inte läsa uppföljaren riktigt än, har svårt att tro att den kan vara lika bra ;) Hoppas den tar sig som sagt!

   Radera
 2. Detta är inte min genre, men däremot blev jag väldigt nyfiken på hur du skapar de där smarta "spoilerskydden" … ? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör en grå överstrykning och gör texten grå också, det borde gå att göra vilken bloggdomän man än har. Knapparna för att fixa det finns när man skriver inläggen, då finns det ett A i menyn och bredvid finns något som ser ut som en udda penna. A ger möjlighet att ändra färgen på texten och den udda pennan ger överstrykningen. I valfri färg ska tilläggas, det måste inte vara grått :)
   Hoppas du förstår vad jag menar, någon IT-support kommer jag aldrig kunna bli ;)

   Radera
  2. Din beskrivning är mycket bra! Jag förstår och har redan börjat använda denna metod i ett nytt inlägg. Varmt tack för hjälpen! :-)

   Radera
  3. Kul! Jag var inne och kikade, snyggt! :) Det var bara trevligt att kunna hjälpa till!

   Radera
 3. Nu blev jag ju ännu mer sugen på att läsa den här, måste ta och köpa hem serien snart tror jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att köpa serien har slagit mig också ;)

   Radera