onsdag 24 oktober 2012

Stora hundboken - Fredrik Steen

Titel: Stora hundboken
Författare: Fredrik Steen
Originaltitel: Stora hundboken
Sidantal: 224
Förlag: Ica bokförlag
Utgiven: 2012-09
Betyg: 4,5 av 5

Beskrivning från Adlibris: "Stora hundboken är en omfattande handbok. Här kan du läsa om allt du behöver veta alltifrån den första tiden när du får hem din lilla valp och viktiga saker som du sedan bör lära din hund. Du får veta mer om populära hundraser och om hundars mentalitet. Ett bra ledarskap, mental stimulans, träning och aktivering är avgörande för att hunden ska må bra och här finns förslag till en mängd aktiveringsövningar. Fredrik Steen är känd från TV-programmet Hundcoachen."

Min kommentar:
En av de viktigaste sakerna som jag tycker att han påpekar i den här boken är att "Små hundar är stora hundar i liten förpackning", de behöver också mycket motion och minst lika mycket aktivering! Det finns inget som säger att en liten hund är enklare än en stor, tvärt om! Ofta vet man vad man ger sig in i när man köper en stor hund, man vet vad man har att vänta sig och hur mycket arbete som krävs av en. Det är inte alla som har små hundar som vet vad som väntas av dem, det finns ju till och med en del människor som köper hundar som en sorts accessoar.
Men hundar är som barn, bara det att de inte växer upp. De kommer ju alltid att behöva en.

Den här boken innehåller mycket matnyttigt, lite hjälp med att välja ras samt en del info om några (väldigt få) populära raser. Det var något som jag sett mer av, fast kanske mer ovanliga raser som kanske skulle passa bra in i dagens samhälle.
Det finns även en mycket bra "ABC för hundägaren" följt av valpdelen av boken, allt ifrån hur man ska gå tillväga när man bestämt sig för vilken ras man vill ha till hur man ska göra när man ska lämna den hemma.
Boken behandlar på ett väldigt bra och pedagogiskt sätt hur man ska undvika problembeteenden och hur man som ägare ska bete sig i olika situationer.
Den behandlar olika former av ledarskap och övningar för att träna på det, några enkla trick eller lydnadsmoment, aktivering och tävling, aggressivitet och lite annan problemlösning.
Det fanns en massa information och inspiration som gav aha-upplevelser, saker och ting blir bara så svårt som man gör det och ofta är det bra att skynda långsamt.
Detta var min första bok som jag läst av Fredrik Steen, jag har hört talas om honom men aldrig läst något längre om hans tänk.
Jag rekommenderar verkligen den här boken. Kommer att sätta så mycket som det bara går i praktiken och hoppas att det kommer att fungera så bra som jag tror att det kommer att göra.
Rekommenderas!

Finns på Bokus och Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar