lördag 28 juli 2012

Spinnsidan - Marianne Cederwall

"Tänk att det ska behöva hända så mycket i den lilla socknen Kajpe Kviar!

Väninnorna Mirjam och Hervor, som är tillbaka på Gotland och har tänkt ägna våren åt läsning, örtletande och trädgårdsskötsel, upptäcker snart att inget är som vanligt. Bonden Sylve är långt ifrån sitt forna jag efter olyckan och Mirjam får dåligt samvete varje gång hon ser honom. Dessutom är det något som inte stämmer med de nya grannarna, den till synes hjälpsamma Kajsa och den tysta, ensamma pojken Emanuel. Och vad är det med alla karlar? Både bror Aron och den nyfunna vännen Bosse håller på att deppa ihop fullständigt. Till råga på allt har Mirjam polisen inpå knuten, som påminner henne alltför väl om den där sommaren då de tre direktörerna gick och dog.
När så Hervor får en ovälkommen syn i skogen inser både hon och Mirjam att de återigen har en del att ta itu med. "

Från Adlibris

Två starka, frimodiga kvinnor bor i ett gammalt kapell på den gotländska landbygden.  Spännande livsöden, oväntade händelser,  kriminalitet, romantik och ockultism blandas i en härligt charmig röra  som utspelar sig med de två damerna i centrum.  Dessutom ges fina lokal- och personskildringar, det märks att Marianne är väl bekant med Gotland, det gotländska kynnet och dialekten. Ett smakprov på ett typiskt gotländskt förhållningssätt som Marianne återgivit på pricken: "Jo, naj, det trodde man inte, det naj..."
Boken är ingen tungviktare, men den trevlig, underhållande och lättläst, rolig men ändå tankvärd. Skall jag vara riktigt kritisk, tycker jag att besöket på socialtjänsten inte är trovärdigt, där saknar Hervor den intelligens och brillians som hon har i övriga delar av boken, även om det är delvis kamouflerat   av ett mustigt och frigjort språkbruk.  Dessutom tycker jag att krisreaktionen på slutet  av boken är för kort och lättvindlig, för att vara riktigt övertygande för  min del. /A-M

Finns inbunden hos Adlibris och Bokus med flera.
Finns i pocket hos Adlibris och Bokus med flera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar