torsdag 23 januari 2014

Spännande utgivning februari

Sången ur det kinesiska rummet
Sam Ghazi
Inbunden
Norstedts förlag
Releasedatum: 2014-02-05

Beskrivning från Adlibris:
"Simona är läkare och forskare, anställd vid ett sjukhus med ett sofistikerat laboratorium. Där arbetar hon med Cepheus, en artificiell intelligens i robotform med en oskattbar inlärningsförmåga som blixtsnabbt kan diagnosticera komplicerade cancerprover. Men snart händer något som stör arbetet.
Det uppstår spontana korskopplingar mellan inlärda erfarenheter, fakta och programkomponenter: Cepheus börjar tänka självständiga tankar. Han resonerar, reflekterar; först över sin position, därefter över sitt öde. Vad skulle hända om han flydde? Vad är poesi? Är han lika mycket värd som en människa?

I Simonas värld kan Cepheus aldrig bli annat än en maskin. Han tjänar forskningen och samhällsnyttan. Så sker ett elavbrott och hon påträffar märkliga ordslingor istället för provsvar. Kan hon verkligen fortsätta att lita på honom? Borde han skickas på felsökning? Stängas av, kanske för gott? Eller är det redan för sent? Med sina tentakler i cyberrymden har Cepheus funnit ett sätt att kapa dator- och säkerhetssystem på nätterna. Han kan övervaka Simona via tv:n, tända och mörklägga staden, forma sina egna tankar, goda som onda. Bli ett skapande jag.

Sam Ghazis både spännande och poetiska romandebut utspelas i ett framtida Stockholm. Med en kubricksk precision gestaltar han vad som skulle kunna ske om artificiellt liv ifrågasatte människorna som en gång skapade det.
"

Min kommentar
Hur häftigt låter inte det här?! Kommer på mig själv med att känna ett riktigt habegär faktiskt, men det finns en stor risk att boken inte lever upp till förväntningarna. Konceptet finns där, men kommer det räcka hela vägen?
____________________________________________________________

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Katarina Bivald
Pocket
Månpocket
Releasedatum: 2014-02-03

Beskrivning från Adlibris:
"Katarina Bivalds Läsarna i Broken Wheel rekommenderar är en fulländad feelgood-roman om vänskap, kärlek till böcker och om att hitta sin plats i tillvaron. Det startar med en brevväxling mellan två kvinnor som lever helt olika liv. I Haninge bor 28-åriga Sara Lindqvist - i Broken Wheel i Iowa 65-åriga Amy Harris. Under två år byter de böcker, brev och tankar, om såväl litteratur som livet, med varandra. En dag bestämmer sig Sara för att åka och hälsa på Amy men när hon kommer fram till Broken Wheel är Amy död. Sara finner sig själv ensam i den lilla hålan, mitt ute i ingenstans. Men så upptäcker hon Broken Wheels originella invånare, som Amy skrivit och berättat om. Sara stannar kvar i staden och får för första gången livs levande vänner - inte bara Bridget Jones och mr Darcy. Med vännernas hjälp öppnar hon en bokhandel med alla Amys böcker. Det är inte bara Sara som lever upp, hela staden får nytt liv. Ingen vågar tänka på att Sara snart måste åka hem igen. När dagen då hennes visum går ut närmar sig kommer hennes nyfunna vänner med en helt tokig, men underbar idé... Läsarna i Broken Wheel rekommenderar är en romantisk och humoristisk feelgood-berättelse i den klassiska, anglosaxiska traditionen."

Min kommentar
Har hört mycket bra saker om den här boken, men ändå har jag inte läst den än. Det kanske man borde ändra på? Den låter ju bra. 
____________________________________________________________

Svarta änglar
Rebecca Chance
Pocket
E.A förlag
Releasedatum: 2014-02-28

Beskrivning från Adlibris:
"Följ med till Limehouse Wharf, den nya överdådigt lyxiga fastigheten i London Docklands.Här vilar celebriteter ut efter plastikoperationer, här har miljardärerna sina bostäder och här har den kända fotbollsklubben sina vilda fester.

Det är jul och de som stannat kvar över helgen får uppleva den mest glamorösa och skandalösa julen någonsin. Melody, skådespelerskan vars karriär har kraschat efter alltför många plastikoperationer, har flytt Hollywood för att få tillbaka sin kropp, sitt ansikte och sin boyfriend. Men kan en välmenande väninna förstöra Melodys drömmar och önskningar?

Aniela, sjuksköterska på kliniken, står med bägge fötterna på jorden men faller för Jon, en avhoppad CIA-agent, som också vilar upp sig efter en operation. Är hennes känslor besvarade eller är det bara massor av häftig, lustfylld sex? Och vem gömmer han sig för?


Oligarken Grigor, ägaren till Kensingtons fotbollsklubb, kan aldrig återvända till hemlandet efter sina smutsiga affärer. Nu vill han fira jul med sina nya landsmän och grannar och arrangerar en julfest av sällan skådat slag. Ett party som helt urartar när mördare, utpressare och sexskandaler kommer samtidigt med tomten.Svarta Änglar har allt.
"

Min kommentar
Ja men visst låter det lite spännande? Som mitt emellan en Kinsella och en samtida Harlequin?
____________________________________________________________

Tigerporten
Christina Courtenay
Pocket
E.A förlag
Releasedatum: 2014-02-28

Beskrivning från Adlibris:
"Det är 1732 i Göteborg, och den viljestarka Jess von Sandt vet bara alltför väl att det är männens värld. Hon är övertygad om att hennes styvfar försöker lura henne på farsarvet. Hon är fast besluten att avslöja honom - kosta vad det vill - men så länge hon är ogift har hon ingen chans.
Hjälpen kommer i form av den stilige skotten Killian Kinross, som själv gjorts arvlös av sin farfar. Jess blir både attraherad och rasande på honom, men i ett försök att återta sin förmögenhet, föreslår hon Killian ett skenäktenskap. De gifter sig och planerar att avslöja styvfadern, då Killian får sitt livs chans. Han erbjuds följa med Svenska Ostindiska Kompaniets jungfruresa till Kina och han känner att inget får stå i hans väg inte ens hans unga hustru.

Han ger sig iväg på den våghalsiga resan till Fjärran Östern, och tror att han lämnat sina känslor bakom sig. Men han gör inte resan ensam och den blir inte alls som han tänkt sig.
"

Min kommentar
Historiskt och lite av ett äventyr misstänker jag, kan bli spännande!
____________________________________________________________

Bridget Jones dagbok
Helen Fielding
(nytryck)
Pocket
Månpocket
Releasedatum: 2014-02-13

Beskrivning från Adlibris:
"32 år gammal och fortfarande singel, bestämmer sig den kedjerökande, ständigt bantande och karlfixerade Bridget för att återta kontrollen över sitt liv - hon börjar skriva dagbok. Resultatet blir en provokativ hyllning till allt som gör livet värt att leva: sex, mat och karlar. Och så det här med karlarna? Det varje kvinna djupt inom sig vet är att hon aldrig vet sitt eget bästa när det gäller män. Bridget har gått i fällan många gånger, men nu MÅSTE hon bara hitta den rätte, innan det är dags för pensionen. Bridgets snygge, något sliskige, men ändå attraktive chef visar sig plötsligt intresserad och Bridget vädrar morgonluft. Samtidigt slänger tråkmånsen Mr Darcy trånande blickar efter henne. "

Min kommentar:
Kul att den här serien får liv igen! Är lite kluven till omslaget dock, tror inte att det blev någon favorit hos mig. 
____________________________________________________________

Jellicoe Road
Melina Marchetta
Pocket
Gilla Böcker
Releasedatum: 2012-02-05

Beskrivning från Adlibris:
"Som barn överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Sex år senare börjar det förflutna komma ikapp henne då ännu en person i Taylors närhet försvinner, och en annan återvänder. Samtidigt pågår gängkriget på Jellicoe internatskola för fullt och ett manuskript visar sig innehålla nyckeln till Taylors förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden sammanflätade med Taylors?

Jellicoe road är inte bara en suggestiv spänningsroman som håller läsaren i ett kompromisslöst grepp. Det är också en vacker, skakande och intrikat skildring om två generationers vänskapsband som visar hjärtskärande likheter med varandra. Ett finmaskigt nät som spänner över tid och rum. Berättelsen kan börja.
"

Min kommentar
Jag tror att jag är en av de få som inte läst den här boken ännu, kanske är dags nu?

____________________________________________________________

Kassandra
Carin Bartosch Edström
Inbunden
Albert Bonniers förlag
Releasedatum: 2014-02-28

Beskrivning från Adlibris:
"Unge läkaren Alexander Seher borde aldrig ha disputerat. Det viskas redan om fusk. Ändå lovordas han av opponenten Tore Kollberg under disputationsfesten på Läkarförbundets anrika festvåning i Stockholm. Handledaren, och Alexanders mentor i livet, är den kände tv-doktorn och psykiatriprofessorn Ragnar Taljéus som själv har lanserat den diagnos Alexanders avhandling bygger på. Med Taljéus syndrom tog Ragnars egen karriär tidigt en rasande fart, kopplad till behandlingshemmet Lejonporten.
Medan champagneflaskorna töms under festen flyter undertryckta spänningar upp till ytan. Någon smyger in en niddikt bland de förljugna hyllningstalen. Lejonporten ska rämna. Blod släcker hämndens törst! Dikten är signerad Kassandra, sierskan som varnade om undergång men aldrig blev trodd. Innan kvällen är över har ett mord begåtts.

Många står i Ragnars skugga, många svikna och många avundsjuka. Ragnars exfru Ingrid, även hon psykiatriker, liksom sonen Fredrik. Toastmastern Martin Lilja och Ragnars doktorand Suss Oliveqvist håller god min i elakt spel. Läkemedelsrepresentanten Camilla Laurell har en egen agenda. Men vilken roll spelar Alexanders far Gerhard Seher, finansmagnaten som en gång byggde upp Lejonporten tillsammans med Ragnar?

Kriminalkommissarie Ebba Schröder på Danderydspolisen finner ett fall med rötter över trettio år tillbaka. Mer än en avhandling står på spel när Ragnars egen forskning skärskådas. Hur djupt går fusket och vem kan egentligen bedöma vad som är sanning?


Kassandra är Carin Bartosch Edströms andra bok med kommissarie Ebba Schröder i huvudrollen.
"

Min kommentar
Kanske? Kanske inte? Lite spännande låter det ju, det som avskräcker mig lite är risken för intriger av de tråkigare slagen, mer Sunset Beach än Agatha Christie om ni förstår vad jag menar?
Men vilket snyggt omslag det är!
____________________________________________________________

2 kommentarer:

  1. Jag känner ungefär som du om Sången ur det kinesiska rummet. Det låter hur spännande som helst, men lite orolig är jag. Är den inte på bara knappt 200 sidor? Hur mycket hinner man få in då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Kommer det att räcka? Ibland är 200 sidor mer än nog, men inte så ofta. Snyggt omslag är det i alla fall!

      Radera