söndag 19 januari 2014

Harry Potter and the Sorcerer's Stone - J.K. Rowling

Titel: Harry potter and the Sorcerer's Stone
Författare: J.K. Rowling
Bindning: e-bok
Serie: Harry Potter #1
Sidantal: 324
Utgiven: 2012
Betyg: 4,5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Harry Potter thinks he is an ordinary boy. He lives with his Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley, who are mean to him and make him sleep in a cupboard under the stairs. (Dudley, however, has two bedrooms, one to sleep in and one for all his toys and games.) Then Harry starts receiving mysterious letters and his life is changed forever. He is whisked away by a beetle-eyed giant of a man and enrolled at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The reason: Harry Potter is a wizard! The first book in "The Harry Potter Series" makes the perfect introduction to the world of Hogwarts."

Min kommentar
Att läsa den här boken var som att träffa en gammal god vän som man inte sett på mycket länge, nostalgin kan ha stått för mycket av läsglädjen och jag är inte säker på att någon som läser den i vuxen ålder för första gången skulle tycka så mycket om den.
Den förståndiga sidan hos mig ifrågasätter flera saker i boken, bland annat utmaningarna under luckan som verkar som gjorda för de tre vännerna. Men nostalgin och barnet i mig tar över.
Boken upplevde jag som lite seg emellanåt, därav det lite lägre betyget. Annars är det en välskriven berättelse som saknar det barnsliga draget som jag annars ibland har upplevt i andra böcker riktade till samma åldersgrupp. Det är uppskattat av mig och baserat på hur ofta de här böckerna fortfarande lånas ut så verkar det ha varit ett smart drag ifrån författarens sida. Sedan är det ju en fråga om det var medvetet eller inte, bra gjort i vilket fall som. En hel del användbara citat kan också hämtas från den här boken, det finns några som jag tror kommer bli klassiker i framtiden men jag skriver inte upp dem här.

Den här boken är en klassiker för mig och jag ska definitivt försöka läsa resten av serien inom ett inte allt för långt tidsintervall.

Rekommenderas, speciellt för dig som inte läst dem på mycket länge. Misstänker att omläsningen kan bli bättre om den görs på engelska, men det är inte något som jag vet med säkerhet.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

4 kommentarer:

 1. Jag lyssnade klart på ljudboken av Stephen Fry i början av månaden, jag tror nostalgin gör mycket för jag tyckte ännu bättre om boken den hår gången

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart mycket möjligt, otroligt bra var det i alla fall! :)

   Radera
 2. Det skulle faktiskt vara kul att läsa om Harry Potter, särskilt de tidigare böckerna i serien. Det tog ett tag innan jag fastnade för HP, så det vore kul att läsa om just de första böckerna, som jag nog inte riktigt fattade grejen med när det begav sig.. Jag tror jag skulle gilla dem bättre om jag läste idag.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men varför inte? :) Det kanske är en nygammal favorit som bara väntar på att bli återupptäckt!

   Radera