tisdag 10 december 2013

Häxbrygden - Maj Bylock

Titel: Häxbrygden
Författare: Maj Bylock
Sidantal: 171
Bindning: Inbunden
Förlag: Rabén och Sjögren
Utgiven: 1996
Betyg: 4,9 av 5

Baksidestext:
"Det är år 1702 och Ulv har kommit till Uppsala för att läsa medicin. Äntligen ska han bli en riktig doktor!
Men var är det för konstigheter hans bäste lärare, professor Broberg, håller på med? Förbjudna böcker äger han också. Fast vad gör det? Han lär ju Ulv så mycket nytt och spännande. 
Ändå är livet i Uppsala inte alltid så lätt. Men Ulv blir glad när han får en vän, Gabriel, som ska bli präst. Vänner kan man väl alltid lita på, eller...?
Ulv råkar snart mycket illa ut. Han anklagas för att vara häxa."

Min kommentar
Det är så intressant att det är så många historiskt korrekta händelser med i boken! Jag tyckte att årtalet 1702 var bekant av någon anledning, och visst var det så. Eloge till Bylock för att hon lyckats väva in så mycket intressant historia i berättelsen.
Intressant är också det som står kring kyrkans bevakning av vad som fick läras ut och inte, helt klart intressant att fundera över vem som ska bestämma över ens lärande och vilka motiv de har när de väljer. Idag påverkar kanske inte kyrkan lärandet så mycket längre just i Sverige, men det finns ju fortfarande människor som utformar kursplaner (nu tänker jag inte bara på de som skriver dem utan också de som tar besluten): vad har de för motiv? Ser man alltid till individens eller samhällets bästa? Mycket intressant att fundera på, det är nog lika lätt att tro att man är fri som att man är styrd.
Givande funderingar återigen.
Tillbaka till bokens handling: flytet är tillbaka i den här boken. Det går undan och jag älskar det. Mycket händer och det är lätt att glömma bort tiden medan man läser. Mycket bra bok, mycket bra serie.

Rekommenderas!

Tidigare böcker i serien
Häxprovet
Häxans dotter
Häxpojken
Häxguldet
Häxkatten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar