måndag 25 november 2013

Häxguldet - Maj Bylock

Titel: Häxguldet
Författare: Maj Bylock
Sidantal: 163
Binding: Inbunden
Förlag: Rabén och Sjögren
Utgiven: 1993
Betyg: 4,7 av 5

Baksidestext: 
"Den som kan göra guld kan köpa allt i världen. Ja, han blir världens herre. Om någon ska kunna göra guld, så är det jag, tänker Ulv. Jag har ju både den hemlighetsfulla kraften och mors trollbok...
Ulv har följt med brukspatronen från gruvsamhället till Stockholm. Där är maktens centrum, där kan man bli rik!
Men staden är bullrig och smutsig, och Ulv ser så många fattiga. Inte är det lätt att bli rik där! Om man inte lyckas göra guld förstås. Ulv har lärt känna en apotekarlärling, som visar honom en tummad lapp med en formel..."

Min kommentar
Den här boken var, liksom föregångarna, riktigt bra. Men man har slagit av på takten något, berättelsen känns långsammare och på sina håll lite tråkig faktiskt. Ändå är det mycket som händer på få sidor!
Jag kan störa mig så mycket på hur naiv Ulv är, hur han bara gör utan att tänka först. Men så är han ju ung, men hur ung är han?
Jag gillar att böckerna skiftar kring vem man får följa, det känns naturligt att en människa bara kan vara med om så mycket. Anneli har haft sitt, nu är det Ulvs tur.
Vill man vara filosofisk så kan man ju fundera över sin egen historia, har inte alla en livshistoria som skulle kunna vara värd att skriva ner?
Kanske komplett med lite konstnärliga friheter? ;)
Skämt åsido. Boken är bra och serien fortsätter hålla en hög standard, den här serien ska definitivt läsas ända till sista sidan i sista boken!

Rekommenderas!

Tidigare böcker i serien:
Häxprovet
Häxans dotter
Häxpojken

2 kommentarer:

 1. Jag är inte riktigt enig om att det är bra att det skiftas huvudperson, det här är anledningen till att jag främst gillar de två första böckerna. Men jag förstår din tanke, kanske blir det mer realistiskt så. Och de senare böckerna är absolut inte dåliga, men jag saknar Annelie i dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jag förstår hur du tänker också. Jag saknar realismen hos Annelies karaktär.
   Ska bli intressant att se om de sista böckerna möter förväntningarna, om Ulv växer som karaktär :)

   Radera