torsdag 18 april 2013

För dig blottad - Sylvia Day

Titel: För dig blottad
Författare: Sylvia Day
Originaltitel: Bared to you
Bindning: Häftad
Sidantal: 322
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2013-04
Betyg: 3 av 5

Beskrivning från Norstedts:
"Han var vacker, farlig och väldigt het. Jag drogs till honom som jag aldrig hade gjort till någon tidigare. Jag längtade hans efter hans beröring som en drog, trots att jag inte borde det. Jag försökte undvika och avvisa honom. Med tanke på min historia hade jag inte plats för en man i mitt liv. Men han såg min attraktion och den utnyttjade han lätt.
Gideon visste. Han hade sina egna demoner. Och vi skulle bli som speglar, reflekterande varandras mest privata världar ... och önskningar.

Hans kärlek förvandlade mig, och jag bad om att vårt förflutna inte skulle förstöra allt.
"

Min kommentar:
Det här var några av de saker som jag skrev när jag läste boken på engelska:
"Den här boken är allt vad Fifty Shades borde ha varit. Den är bättre skriven, har en bättre och mer trovärdig handling samt huvudpersoner med personlighet.Men det går inte att komma ifrån att det är som en kopia på fifty shades, fast bättre då. Som om att Day läste boken och förstod precis vari problemet låg och fixade det hela."

"Huvudpersonen, Eva, har i alla fall lite drag i sig! Hon står inte ut med var som helst, hon drar (faktum är att hon drar ganska ofta, lite av en downer kan jag tycka). "

"Så plus till Eva och hela hennes persona, hennes driv och hennes förmåga att sätta ner foten emellanåt. Plus även till bokens personer och deras personligheter, till språket (även om jag inte tror att den kommer göra sig bra på svenska) [...]"

"Om jag fick gå tillbaka till början och välja om jag skulle läsa den här eller Fifty Shades of Grey, så skulle jag nog ha velat läsa den här. "

"Någonstans måste jag ändå erkänna att jag sträckläste den och verkligen tyckte den var bra medan jag läste, det var efteråt som tvivlen kröp fram. Är det bra eller dåligt?"

Jag gillar fortfarande Eva bättre än Ana, även om hon liksom Ana helt är styrd av sin sexualitet och inte verkar kunna säga nej till någonting på ett övertygande sätt. Det är något som irriterar mig otroligt mycket, hon kan börja med att säga att hon inte vill men sedan ge efter. Men utan att egentligen verkligen ge sitt godkännande. Det stör mig en del sedan jag för inte så länge sedan läste en text där jag uppmärksammades på att kvinnor inte ska säga nej, de förväntas alltid vilja ha sex, Eva verkar passa in på det.
Men fasiken vet om jag inte gillar Christian bättre än Gideon, jag är inte riktigt säker. Christian verkar helt klart ha sina svaga sidor och man kan verkligen känna det, Gideon känns svårare att få grepp om och känns så himla mycket läskigare som person. Inte läskigt sexig utan läskigt läskig.
Sedan kan jag inte sluta fundera över det här med att romantisera svartsjuka och stalkerbeteenden.
Läs vad Suzann Sexeducator skriver, det är bra och väldigt läsvärt.

Något som fortfarande irriterar mig är att Eva drar hela tiden, det känns inte så moget som jag fått uppfattningen om att hon egentligen är. Jag trodde att hon skulle hantera det bättre.

Jag trodde inte att boken skulle göra sig bra på svenska och jag måste säga att det fanns en del översättningsgrodor som jag inte kunde låta bli att höja på ett ögonbryn åt. Men jag tyckte annars att man översatt den på ett sådant sätt att jag inte förlorade så mycket från den engelska utgåvan. Det är väldigt bra gjort eftersom jag kan tycka att svenskan är ett så otroligt fattigt språk i jämförelse med engelskan.

Jag gillar fortfarande Eva och Cary och det känns som om alla karaktärer fortfarande har mer att ge, att jag kan lära känna dem närmare och det ger boken och framförallt hela serien mer potential. Det finns något här som jag vill veta mer om.

Betyget denna gång blir detsamma som den förra, 3 av 5, och jag kommer att läsa uppföljaren om tillfälle ges. Jag vill se var det här kommer att ta vägen.

Finns hos Adlibris, CDON och Bokus

2 kommentarer:

  1. Jag var inte särskilt förtjust i den här boken. Jag gillar nog Fifty shades bättre men om jag hade läst För dig blottad först så hade jag kanske känt annorlunda :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar olika bitar, hur hade det varit om det varit Eva och Christian till exempel? Jag har saker som jag gillar och ogillar med båda två, det hade varit perfekt om man hade kunnat mosa ihop de två och bara spara favoritsakerna ^^

      Radera