lördag 2 februari 2013

På tu man hand - Marion Lennox, Sommarbröllop - Abigail Gordon

Titel: På tu man hand, Sommarbröllop
Författare: Marion Lennox, Abigail Gordon
Originaltitel: The doctor and the runaway heiress, Summer seaside wedding
Sidantal: 311
Förlag: Harlequin
Utgiven: 2012-02
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Harlequin:
"På tu man hand
Hon byter designerklänningarna mot en sjuksköterskeuniform! Den omtalade läkaren Riley Chase må bokstavligen ha räddat arvtagerskan Pippa Fotheringham ur havet, men han är definitivt ingen riddare i blank rustning. Han är en ensamvarg som har bestämt sig för att inte släppa in någon i sitt hjärta.

Under sin flykt från ett liv i rampljuset, och en snudd på katastrofal vandring uppför altargången, har sjuksköterskan Pippa gett sig av på sin smekmånad – ensam. Men hennes semester ser snart ut att bli betydligt mer spännande än en romantisk middag på egen hand – speciellt när mycket oväntade gnistor börjar flyga mellan henne och mannen som beslutat sig för att aldrig älska igen …


Sommarbröllop
Doktor Amelie Benoir anländer till Bluebell Cove dagen innan hennes eget bröllop skulle ha ägt rum. Hon har planerat att tillbringa sommaren med att arbeta på läkarpraktiken i den lilla idylliska kustbyn för att hela sitt sargade hjärta. Meningen är inte alls att hon ska falla för den ofattbart stilige doktor Leo Fenchurch! Men om Bluebell Cove är så magiskt som det sägs – vem vet vad som kan hända …?
"

Min kommentar:
Detta är alltså en läkarroman från Harlequin, eller rättare sagt det är två romaner. De utspelar sig mestadels i sjukhusmiljö eller i nära anknytning till det.

På tu man hand
Den klassiska riddaren i vit rustning räddar en jungfru i nöd, och hon faller hejdlöst, precis som han. De vanliga komplikationerna slår dock till och några missförstånd också. Jag tycker dock verkligen om sjukhusmiljön, det ger en udd till berättelsen som gör att den verkligen kommer till sin rätt. Det är ju trots allt ett arbete där man måste arbeta tätt uppå varandra med jämna mellanrum, alltså en miljö där man inte kommer undan så lätt. Bra berättelse som kändes mysig och spännande.

Sommarbröllop
Det första intrycket är en sliten kvinna som kommer ut från en flygplatsterminal, man får intrycket av att hon inte är attraktiv alls och att hon omöjligt kan vara bokens hjältinna. Men jo då, det är hon. Det känns lite annorlunda, men uppfriskande. Att de dessutom inte får någon direkt kontakt, det blir ingen snabb attraktion som knappt kan förklaras utan det växer fram ganska långsamt.
Det är de bra kvalitéerna, sedan kommer vi till det jag tycker mindre om. Det är hon själv, Amalie, i hennes privata roll som jag har svårt för. Hon öppnar sig om sina privata problem så snabbt och så ofta att till och med jag som läsare får lust att dra mig undan. Men när hon är i sin yrkesroll så är hon fantastisk och känns inte alls underlägsen på något sätt så som det kan bli om det är en läkare-sköterska relation. Kluvet men fortfarande en riktigt bra berättelse.


Båda berättelserna har fördelen av att utspelas i sjukhusmiljö som sagt, och båda har verkligen fått fördelar utav det. Man kommer närmare huvudpersonerna som människor när man ser dem i deras vårdande yrkesroll, det ger också boken en hel del mer trovärdighet som känns fräscht. Sen kan man såklart diskutera kvinnornas konstanta behov av räddning, men då kan man också argumentera för att männen också behöver en sorts räddning. Hade dock gärna sett en kvinna i rollen som den starke läkaren och mannen som undersköterska, det hade kunnat bli spännande just för hur man skulle skildra deras könsroller.
På det hela taget 2 riktigt bra berättelser som får stanna i bokhyllan, eventuellt med en framtida omläsning.
Rekommenderas!


Finns på Adlibris, BokusCDON och Harlequin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar