söndag 27 januari 2013

Hyllade böcker som jag inte vågar läsa och varför

Hyllade böcker som jag inte vet om jag vågar läsa:

Jellicoe road

The perks of being a wallflower

The fault in our stars

En man som heter Ove

Hundraåringen

Divergent

Jonas Gardells serie

Jonathan Troppers böcker

Lars Keplers serie

George R.R. Martins serie

Cirkeln och Eld

Delirium

And the list goes on... and on... and on...


Ja ni förstår grejen, det är böcker som man läst om inte en, och inte två gånger. Man har hört om dem och läst om dem ofta och på olika ställen. De har blivit otroligt populära och det känns som om alla älskat dem.
Det är för mig ett hinder, något som gör att jag inte gärna vill ta tag i och läsa dem.
Dels så gillar jag egentligen inte att mainstreama, jag gör det såklart ändå men jag vill helst läsa lite annorlunda och inte sånt som alla andra redan läst.
Men sedan kommer vi till det stora problemet, det största faktiskt, rädslan över att bli besviken. ALLA har ju älskat de här böckerna, tänk om inte jag gör det? Vad säger det om mig?
Kommer jag ha orimligt höga förväntningar och känna besvikelsen komma över mig efter bara ett par sidor? Eller kommer jag älska den och vara precis som alla andra?

Någon som känner igen sig? Eller som bara vill dela med sig av en kommentar angående böckerna ovan? Ordet är ditt!

12 kommentarer:

 1. Delvis känner jag igen mig. Jag har alltid gillat att gå min egen väg och ibland har jag nästan gått åt andra hållet än alla bara för att (även om jag inte gör det lika ofta nu som när jag var yngre). Detta har gällt inte bara böcker utan mycket annat också.

  Det är på ett sätt ganska tryggt att gå sin egen väg. Men när det gäller böcker så är man, som du skriver,rädd för att bli besviken. Fast egentligen, vad skulle det göra att man blir besviken? Inget alls egentligen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen har du ju så rätt, men rädslan sitter ändå kvar. Samt oviljan att mainstreama.
   Men som sagt, du har så rätt!

   Radera
 2. Jag kan säga att jag tror att du går miste om mycket bra om du inte läser vissa av de där böckerna (exempel Gardell och Ove) både enligt vad jag själv tycker om böckerna men de måste ju dessutom ha blivit hyllade av en anledning?

  Själv läser jag gärna hypade böcker för att jag vill kunna hänga med i snacket och kunna ha en åsikt. (Exempel: Fifty shades) Och om jag inte tycker likadant som hyllningskören är jag lika glad ändå, det betyder ju att jag kan se bort från recensioner som jag har läst och faktiskt tycka något själv utan andras input. Dessutom tycker jag att det kan bli intressantare diskussioner om jag inte gillar något som någon annan älskar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart en viktig sak att ta med i beräkningarna, diskussionsvärdet.
   Har inte så många bokintresserade i min närhet så jag har väl inte så mycket nytta av det tyvärr, även om jag skulle vilja ha det!
   Men det finns ju ett diskussionsvärde när det kommer till bloggvärlden, så du har också rätt.
   Så rätt, egentligen.

   Radera
 3. Oftast känner jag samma sak, men jag brukar ta mod till mig efter att hypen har lagt sig.

  Och så vill jag poängtera att alla definitivt inte älskat Hundraåringen. Den var på tok för mycket buskis för mig, men den var OK i alla fall ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tack! I alla fall en som inte tokälskat den! Jag ska se om jag kan ta mod till mig och läsa i alla fall Gardells serie, men som sagt, det blir nog efter hysterin lagt sig lite...

   Radera
 4. Haha så där kan jag med känna men vissa blir det att man läser ändå men t.ex Kråkflickan gillade jag inte men de flesta andra då har jag börjat fundera varför men ska läsa resten av trilogin för att få veta.. Men det är det som är så bra med deckare, de är inte lika omtalade som alla YA böcker och man kan alltid rota fram det som är för en själv nya författare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det finns fler som tycker likadant! :)
   Jag är ju inte så förtjust i deckare, även om jag var det förut. Får se om jag kommer tillbaka till det, finns ju uppenbarligen guldkorn där med :)

   Radera
 5. Jag känner ofta likadant! Rädslan att bli besviken, oviljan att göra som alla andra.. Att läsa sida efter sida och bara vänta på att det där superbra som alla pratar om ska börja -.-

  Men just Jonas Gardells böcker tror jag inte att du behöver vara rädd för, jag har iof inte läst Torka aldrig tårar utan handskar, än. Men många av hans tidigare böcker har jag läst och han har ett sånt underbart humoristiskt och gripande sätt att skriva på (tycker jag). Jag har inte blivit besviken på nån av hans böcker än :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den där väntan som du skriver om, när man bara sitter och läser och väntar, det är mycket den som förstör, jag hade inte kunnat skriva det bättre själv! :)

   Radera
 6. Divergent är ett måste! Oavsett förväntningar och vad andra säger, den är helt enkelt ett måste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag får se om jag kommer våga när hypen lagt sig lite ^^

   Radera