måndag 12 november 2012

Verklighetens magi - Richard Dawkins

Titel: Verklighetens magi
Författare: Richard Dawkins
Originaltitel: The magic of reality: How we know what's really true
Sidantal: 271
Förlag: Fri tanke
Utgiven: 2012-03
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Genom historien har vi människor försökt förklara naturens fenomen med fantasifulla myter. För vikingarna var regnbågen gudarnas bro till jorden. I Japan bar en enorm fisk världen på sin rygg och varje gång den viftade på stjärten blev det jordbävning.
I "Verklighetens magi" visar den världsberömde biologen och författaren Richard Dawkins att vetenskapens svar på de största frågorna är minst lika spännande. Vem var den första människan? Varför finns det så många olika slags märkvärdiga djur? Vad är en regnbåge och är vi ensamma i universum?

Tillsammans med illustratören Dave McKean har Richard Dawkins skapat Verklighetens magi. De färgsprakande illustrationerna förklarar världen som den verkligen ser ut, och levandegör verklighetens hela magi.
"


Min kommentar:
Dawkins går igenom både svåra och enkla saker, blandar in både filosofi och psykologi, men allt beskrivs enkelt och pedagogiskt. Det märks att boken riktar sig till 12-15-åringar, hoppas att många i den åldersgruppen kommer läsa den här boken.
Han pratar om myter, hur folk har försökt förklara fenomenen omkring dem. Han tar saker från bibeln likaväl som afrikanska kulturer, det är en fantastisk blandning faktiskt. Det enda de har gemensamt är att han förklarar hur de trodde att det var och sedan går vidare med att säga att de hade fel följt av hur det faktiskt är. Känner att hans ateism genomsyrar hela boken och jag kan inte låta bli att tänka på hans andra bok, Illusionen om Gud, där han tar sig an gud i alla dess former och visar vad han tycker och tänker.
Han visar också hur hängiven han är Darwin och hans teorier.

Jag skrattar lite emellanåt åt hans denna senaste bok, han skriver himla roligt, och jag känner att detta är en riktigt bra bok.
Visst, jag vet redan mycket av det han skriver, men han lägger till fler saker. Saker som kan få vem som helst att tänka ett extra varv, hur mycket man än vet.
Underbara illustrationer. 
Rekommenderas!

Finns att köpa inbunden på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar