söndag 25 november 2012

Iakttagelserna : en gatflickas berättelse - Jane Harris

Titel: Iakttagelsena: en gatflickas berättelse
Författare: Jane Harris
Originaltitel: The observations
Förlag: Damm förlag
Sidantal: 456
Utgiven:
Betyg: 3,7 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Sex, spöken, lögner och mysterier.
Så vid slutet av min första dag bortom all ära och redlighet satt jag sen där med två pennor, två tuttar, Charles Dickens, två skivor bröd och en tom skrivbok.

Skottland 1863. Bessy Buckley är på flykt från sitt förflutna som prostituerad i Glasgow. Av en slump får hon jobb som hembiträde hos den vackra Arabella på Haivers slott. Bessy fascineras av sin nya matmor men blir också rätt fundersam över hennes ovanliga önskemål och konstiga befallningar. Bland annat befaller Arabella att Bessy ska skriva dagbok om allt hon gör och framför allt om vad hon tänker om det. Bessy inser snart att det inte bara är hon som bär på hemligheter, även Arabella döljer mycket. När Bessy börjar undersöka vad som hänt den förra tjänsteflickan som sägs ha kastat sig framför tåget inser hon att hon själv blivit inblandad i allra högsta grad. Hon beslutar sig för att hämnas, men hennes hämnd får ödesdigra konsekvenser, både för henne själv och för hennes omgivning. Men framför allt för Arabella...
"

Min kommentar:
Jag fastnade ganska fort när jag började läsningen av den här boken. Den kändes ovanlig, ny och fräsch på något sätt, bara det fick mig att vilja fortsätta.
Ju längre tiden går och ju längre jag kommer in i boken så börjar jag tycka att den är konstig, den följer inte den dramaturgiska kurvan direkt och jag saknade ett riktigt klimax. Det är det, och endast det, som gjort att betyget på boken blivit lite svalare.
Men det är en fängslande och intressant berättelse som jag är glad att jag fick tillfälle att läsa. Jag kommer inte att läsa om den, men jag kommer nog att fundera över den ett tag framöver.
Intressant med en så tydlig koppling till den som skriver och att det med jämna mellanrum står att denna text inte ska komma ut till allmänheten under några som helst omständigheter, men ändå sitter just jag och läser den! Ger spännande känslor.
Vidare så förundras jag över persongalleriet, hur mycket jag kan tycka illa om en del karaktärer direkt bara för att huvudpersonen gör det.
Jag kan också lida med huvudpersonen när hon, mycket motvilligt och med stor vånda, skriver vad hon blivit utsatt för. Det är till och med så att jag känner att "Det räcker nu, jag förstår", och de tankarna passar in ganska perfekt med att hon slutar skriva och säger något i stil med "Ja, ni kan ju föreställa er hur det slutade". Ja det kan jag. Hu.

Jag rekommenderar boken, det är en spännande upplevelse och jag har aldrig läst ett liknande upplägg eller en liknande historia tror jag.

Finns inbunden och i pocketAdlibris och Bokus.

3 kommentarer:

 1. Håller faktiskt på att läsa den just nu. Har inte kommit in mer än 3 kapitel i boken men ah den verkar bra hittills som sagt lite konstigt och jobbiga karaktärer finns det ju redan som man stör sig lite på men ser fram emot att läsa vidare

  SvaraRadera
 2. Läste Iakttagelserna tidigare i höstas. Tycker ungefär som du. Fastnade i boken från första sidan men tyckte intrigen sackade av efter halva boken. Men jag vill gärna läsa mer av författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Får hålla utkik och se vad hon tar sig an härnäst!

   Radera