söndag 15 juli 2012

Eva Braun: kvinnan som älskade Hitler - Heike B. Görtemaker

"Han var den ensamme "Führern", gift med Tyskland. Så ville den nazistiska propagandan framställa det. Men Adolf Hitler hade en älskarinna, vars existens hemlighölls ända till Tredje rikets slut, Eva Braun. Vem var kvinnan som Hitler gifte sig med kort före undergången? Och vad innebar det att leva tillsammans med en av världshistoriens stora förbrytare?

Eva Braun ses vanligen som en naiv, ytlig ung flicka som bara spelade en obetydlig biroll i München och i den skenbara idyllen på "Berghof". Men hur sann är denna bild? Med detektivarbete rekonstrueras i denna bok hennes levnadshistoria. Kvinnan vid Hitlers sida kom från en småborgerlig familj till den inre kretsen runt den högste makthavaren i Nazityskland. Hennes historia slutade en dag efter bröllopet i "Führerbunkern" i Berlin med det gemensamma självmordet den 30 april 1945. Vilken roll spelade Hitlers älskarinna i hans privata sfär? Hur stort inflytande hade hon? Vad visste hon och de andra nazistledarnas kvinnor om sina mäns brott? Författaren söker svaren på dessa frågor och tecknar för första gången ett omfattande porträtt av "Berghof"-sällskapet.
Heike B. Görtemaker har följt upp alla existerande spår av detta förhållande och sammanfattat dem till en fängslande biografi. Då framträder samtidigt en oroande annorlunda bild av Hitler."
Från Adlibris

Om vi börjar med att säga att titeln på den här boken är fel, det borde vara "Människorna i Fürerns närhet" eller "Mannen bakom Fürern" så skulle det vara mycket bättre.

Det är nämligen så att boken behandlar alla människor som stod i Hitlers närhet, inklusive Eva Braun, men att säga att detta är enbart hennes bok är felaktigt. Hon upptar bara en liten del av boken.
Det är något som känns förvirrande, så jag uppmanar alla att inse att det är mer Hitlers bok än någon annans, kan man komma över det så har man en otroligt intressant läsning framför sig!

Boken börjar med ett språk som kan bli lite irriterande då det är lätt att missförstå, en del meningar måste man läsa om då man undgått att se ett vitalt kommatecken.
Om vi fortsätter på den språkliga biten så finns det en del tyska fraser och namn som inte översätts, något som är synd då en översättning hade kunnat öka min förståelse för texten.

Det finns en del bilder i boken, det är kanon, man får lite andrum från texten och man kan relatera till en del av beskrivningarna som författaren gör. Men det är inte alla bilder som har någon direkt relevans i texten eller som hade en bra förklaring helt enkelt. De hade kunnat ha större genomslagskraft på en annan sida.

Vidare så kritiseras tidigare information, vilket är mycket bra, men om alla uppgifter avfärdas som falska på grund av att folk velat skydda sig själva eller för att de varit för lojala, vad har man då kvar att gå efter? Det som finns kvar är ju bara lösa antaganden baserat på vilka man trodde ljög av vilka anledningar. Det är inte så bra för trovärdigheten.
Något som räddar bokens trovärdighet är dock alla källhänvisningar. De är många och mycket relevanta, om man kollar i appendix längst bak så kan man få veta både källan och ibland lite kuriosa runt omkring. Mycket bra!

Den här boken tål att kritiseras, för den är faktiskt himla bra trots all kritik jag gett den. Den är intressant och tar upp mycket fakta om människorna runt omkring Hitler som jag inte vetat förut. Den är även noggrann och studerar varje vinkel och perspektiv på saker och ting, något som jag verkligen uppskattar.

Detta är ett svårt ämne att skriva om och författaren skall ha en eloge för att ha genomfört detta stora arbete och gjort en bok som lämpar sig väl för allmänheten.

Detta är ju ingen skönlitterär bok, men jag läste den nästan som om den vore det. Den var så intressant! Jag sträckläste den emellanåt och ansträngde mig verkligen för att komma ihåg personer och årtal, och det var värt det. Jag har lärt mig en hel del!

En bok som rekommenderas varmt, alla skulle kunna lära sig något nytt av den här boken.

189 kronor hos Bokus
184 kronor hos Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar