tisdag 5 juni 2012

Emma - Jane Austen

Emma är en ung kvinna som har den stora turen att leva bland familjer av högre status och att tillhöra en av dem som har högst.
Det är något som hon vet och som såklart har påverkat henne och hennes personlighet.
Hon lever ett bekvämt liv och har gett sig in i "match-making" branschen skulle man kunna säga. Först hennes guvernant, sen... hennes nyfunna vän Harriet? Varför inte? Emma känner att hon måste styra bort Harriet från den väg som hon är på väg att ta, Emma tycker att hon förtjänar mer.
Men vad händer om allt inte blir som det är tänkt?
Emma har bestämt sig för att aldrig gifta sig, med hänsyn till sin far, men kan hon verkligen hålla det löftet till sig själv efter det som hända skall?

"Emma" är en underhållande klassiker-roman som jag verkligen tyckte om. Den har mycket innehåll och man blir väl bekant med alla karaktärer och deras små egenheter.
Att läsa en så gedigen bok känns som en bra avkoppling från dagens böcker då det handlar så mycket om kvantitet istället för kvalitet.
Jag känner med Emma, känner också för hur andra måste känna inför henne. Det är en stor eloge till Jane Austen som har lyckats skriva en bok som fortfarande ger njutning så här på 2000-talet.

Jag såg filmen innan jag läste boken, vilket inte rekommenderas. I vissa fall ska boken verkligen läsas först, detta är ett sådant tillfälle.

En bok som rekommenderas varmt, det är en bra avkoppling och jag kan tänka mig att i hängmattan så skulle den passa lika bra som i soffan med en kopp te.

Svenska alternativ:
Pocket 44 kronor - klicka här
Danskt band 179 kronor - klicka här
CD-bok 234 kronor - klicka här

Engelska alternativ:
Pocket 24 kronor - klicka här
Pocket 44 kronor - klicka här
Storpocket 36 kronor - klicka här
Häftad 39 kronor - klicka här
Häftad 49 kronor - klicka här
Häftad 87 kronor - klicka här
Inbunden 83 kronor - klicka här

Samlade noveller 146 kronor, otroligt vacker utgåva - klicka här
Samlings-CD 272 kronor - klicka här

Det finns massor av engelska utgåvor, jag har bara plockat ut ett fåtal. Välj och vraka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar