fredag 11 maj 2012

Mitt klimatkatastofala liv: Carbon diaries 2012 - Saci Lloyd

Året är 2015 och klimatkrisen har slagit till på riktigt. Vädret är en mardröm och inget är som det varit, man måste agera för att vända klimattrenden.
Det bestäms att Storbritannien ska vara ett gott föredöme och ha koldioxidransonering, något som inte är lätt för alla västerlänningar som vant sig med en lyxig livsstil.
Men något måste göras.
Varje person får 200 poäng var i månaden som ska ransoneras med, och ALLT kostar. Vissa saker mer än andra.
Laura Brown skriver dagbok om sitt tonårsliv och berättar vad som händer och hur hon ser på det. Hon berättar även om sina känslor och konflikter inom sin familj. Hon blandar humor med rent förakt, men vad gör man när mamman går med i kvinnorörelsen och pappan ger upp allt för att skaffa en gris med tillhörande stia? När ens syster sedan börjar sälja koldioxidpoäng på svarta marknaden, då är katastrofen total.

Har ni någonsin läst en bok och tänkt efter en 40 sidor eller något att "Jäklar, den här måste jag läsa om!"? Så var det med den här, precis så. Den är bra på ett plan som är nästan obeskrivbart, den får en verkligen att tänka!
ALLA borde läsa den här, ofta dessutom. Snart är vi kanske där, mitt i krisen som tvingar oss att tänka om. Och vad är då viktigast? Liv eller en Jeep?
När börjar man tänka på helheten istället för sig själv?
Detta är en underbar bok som visar på hur människor tacklar förändring och följderna som kommer efter handlingar.
Hur ska jag på ett bra sätt kunna övertyga dig att läsa den här boken? Det enda jag kan säga är väl att: Du kanske ångrar dig, men inte för att du inte gillade den utan för att du inte gillade vad den gjorde med ditt sätt att tänka.

Svenska alternativ:
Häftad 109 kronor - klicka här

Engelska alternativ:
Häftad 73 kronor - klicka här

Uppföljaren (!!) häftad 73 kronor - klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar