söndag 29 januari 2012

De åttas hemlighet - Katherine Neville

"New York 1972. Dataexperten Catherine Velis kommer på kant med sin chef och skickas iväg att jobba i Algeriet. Samtidigt blir hon erbjuden ett ovanligt uppdrag som extraknäck. Uppdraget går ut på att återfinna pjäserna i ett gammalt schackspel som varit försvunna i århundraden. Om hon hittar dem och för dem till sin anonyme uppdragsgivare ska hon bli rikligt belönad.

Södra Frankrike 1789. På randen till franska revolutionen upptäcker Mireille de Remy och hennes kusin Valentine, båda klosternoviser, att klostret gömmer ett schackspel. Det har ägts av Karl den store och ger den som spelar det krafter bortom det tänkbara. Flickorna får i uppdrag att sprida schackpjäserna över världen så att inte obehöriga kan komma över spelet."

Från Adlibris 

Var ska jag börja? Jag fastnade för den här boken eftersom den skulle vara något för alla som gillar Dan Brown, detta skulle alltså vara Dan Browns kvinnliga motsvarighet. 
Att någon ens jämför den här boken med Dan Browns genialiska verk är för mig ofattbart. 
600 sidor var den här boken, jag läste den på engelska och i pocket, men jag tror knappast att den är något bättre på svenska. 


300 sidor in i boken satt jag och tänkte bokstavligen "Hur naiv är den här tjejen egentligen?" och "Ska det hända något snart?"
300 sidor senare tänkte jag "Äntligen är det slut, äntligen". 


Nej det här var verkligen inte en bok som jag gillade, den kändes som författaren gjort allt hon kunnat för att få in så många kända personer och historiska händelser som möjligt i sin komplott. 
Huvudpersonen kändes naiv och ibland till en så stor grad att jag nästan lade ifrån mig boken för gott. Men det gjorde jag inte, jag hängde kvar. 
Den kändes så långsökt att all trovärdighet lämnade den. 
Det som höll boken uppe var den mystiske Solarin, som nästan kan liknas vid Edward ifrån Twiligtserien, någon som är farlig men otroligt attraktiv. Lite kärlek, lite mer och vips! Så har man fått igång historien. Men jag är ledsen, när historien tar fart under de sista 5o sidorna så känner jag mig inte nöjd, då har jag spenderat alldeles för lång tid med att bli besviken. 


Efter många lästimmar känner jag mig besviken och kommer inte ge den uppföljande boken "The fire" en chans. 
Den här boken rekommenderar jag inte, men kommer ändå lägga upp länkar så ni kan hitta boken om ni känner att ni vill bilda er en egen uppfattning. 


Svenska alternativ:
Inbundet 174 kronor - klicka här


Engelska alternativ:
Pocket 70 kronor - klicka här
Häftad 98 kronor - klicka här
Häftad 113 kronor - klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar